Суфицит Русије на рекордном нивоу

Москва је након увођења западних санкција преусмерила већину трговинских токова на исток
Суфицит Русије на рекордном нивоуwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Суфицит на текућем рачуну Русије скоро се удвостручио прошле године и достигао рекордно висок ниво због раста глобалних цена енергије, а упркос увођењу западних санкција, известила је централна банка Русије.

Текући рачун – који мери разлику између утрошених средстава и новца који долази у земљу кроз трговину, инвестиције и трансфере – увећао се у 2022. години за скоро 86 одсто у односу на претходну годину и достигао 227,4 милијарде долара, показали су прелиминарни подаци.

Централна банка је саопштила да су растуће цене роба током 2022. помогле да се салдо текућег рачуна повећа, док се увоз полако опорављао у другој половини године.

Руски спољнотрговински суфицит у робама и услугама такође је порастао за 66 одсто са 170,1 милијарде долара у 2021. на 282,3 милијарде долара прошле године, достигавши историјски максимум другу годину заредом.

Све се дешава у моменту када је Москва преусмерила већину трговинских токова на исток након што су западне санкције у великој мери пореметиле ланце снабдевања са европским тржиштима. 

Трговина између Русије и Кине порасла је за скоро трећину у 2022. години - на преко 190 милијарди долара.