Русија

Медведев: Нуклеарне силе не губе велике сукобе од којих зависи њихова судбина

Бивши руски председник реаговао је на изјаве западних лидера на форуму у Давосу да "Русија мора да изгуби"
Медведев: Нуклеарне силе не губе велике сукобе од којих зависи њихова судбинаwww.globallookpress.com © Dmitry Medvedev/via Globallookpress.com

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев реаговао је на изјаве западних лидера на форуму у Давосу да "Русија мора да изгуби", рекавши да нуклеарне силе не губе велике сукобе од којих зависи њихова судбина и да би то требало да буде очигледно сваком западном политичару.

"Велики војни лидери ће сутра у НАТО бази Рамштајн разговарати о новим тактикама и стратегијама, као и о снабдевању Украјине новим тешким наоружањем и ударним системима. И то одмах након форума у Давосу где су неразвијени политичари као мантру понављали: 'Да би постигли мир, Русија мора да изгуби'", написао је Медведев на свом Телеграм каналу. 

Он је додао да нуклеарне силе нису изгубиле велике сукобе од којих зависи њихова судбина.

"Нуклеарне силе нису изгубиле велике сукобе од којих зависи њихова судбина. Ово би свима требало да буде очигледно. Чак и за западног политичара који је задржао бар мало интелигенције", закључио је бивши руски председник.

Немачки канцелар Олаф Шолц на Светском економском форуму у Давосу изјавио је да Русија мора да прекине сукобе у Украјини.

"Наставићемо да подржавамо Украјину колико год буде потребно. Русија мора да изгуби у овом сукобу", рекао је Шолц.

Немачки канцелар додао је да са воде преговоре око могућег слања тешких тенкова Украјини, али да ће морати да се договори са савезницима у вези са евентуалним објављивањем саопштења на ту тему.

"Увек делујемо заједно са нашим савезницима и пријатељима - а никада сами", рекао је он.

Шолц је претходно критикован због оклевања да кијевском режиму шаље тешко наоружање, али су критике утихнуле након што је Немачка послала 40 борбених возила "мардер" и један "патриот" систем у Украјину. Међутим захтеви за слањем чувених "леопарда" су се наставили.

image