Џасинда Ардерн: Време је да одем

Премијерка Новог Зеланда изненада је објавила да се повлачи са своје функције 7. фебруара додавши да "више нема довољно снаге" да води државу
Џасинда Ардерн: Време је да одемwww.globallookpress.com © © Oliver Contreras

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн најавила је оставку изјавивши кроз сузе на својој првој овогодишњој конференцији за штампу да је част бити премијер, али "да би водио државу мораш да знаш када си права особа за то, а када ниси".

"Време је да одем", рекла је она и додала да иза њене оставке нема тајног скандала већ да једноставно нема енергије за још четири године на челу владе.

Џасинда Ардерн је 2017. са 37 година постала најмлађа премијерка на свету и друга светска лидерка која се породила током мандата, после Пакистанке Беназир Буто 1990. године.

Водила је Нови Зеланд кроз ковид пандемију и рецесију која је уследила, а велики изазови су били и пуцњава у џамији у Крајстчерчу и ерупција вулкана на Белом острву.

Ардерн је рекла да су протеклих пет и по година биле "најиспуњеније" у њеном животу, али да је вођење земље током "криза" било тешко.

"Ови догађаји су били психички захтевни и велики. Никада, заправо, није постојао тренутак у којем се осећало као да имамо контролу", додала је.

Премијерка је најавила да ће општи избори бити одржани 14. октобра.

"Иако се нећу борити на изборима, знам да ће питања која највише утичу на Новозеланђане остати у фокусу владе током ове године и током избора", рекла је Ардерн.