Русија

Ослобођена Клешчејевка, стратешки важно предграђе Бахмута (ВИДЕО)

Клешчејевка је ослобођена, али око овог места се и даље воде жестоке борбе, навео је Јевгениј Пригожин
Ослобођена Клешчејевка, стратешки важно предграђе Бахмута (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руски бизнисмен и оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да су руске снаге заузеле насеље Клешчејевка, једно од стратешких важних предграђа Бахмута (Артјомовска).

"Клешчејевка је ослобођена. Око овог места се и даље воде жестоке борбе. Непријатељ се држи сваког метра земље", навео је Пригожин на друштвеној мрежи ВКонтакте.

Он је додао да се борбе на том подручју настављају.

Како је навео, није тачно да "оружане снаге Украјине беже из Артјомовска".

"Оружане снаге Украјине раде јасно и сложно. Имамо много тога да научимо од њих. Али у сваком случају, наше јединице иду напред, метар по метар. Артјомовск ће бити заузет", поручио је он.

Кисељев: Ослобађање Клешчејевке од стратешког значаја за развој офанзиве

Помоћник шефа полиције Луганске Народне Републике Виталиј Кисељев рекао је да је успостављање контроле руских снага над насељем Клешчејевка, које се налази јужно од Артјомовска, од стратешког значаја за развој офанзиве на овај град. 

"Клешчејевка је веома важно насеље на југу Бахмута, јер постоји излаз на транспортне руте којима се муниција и људство превозе у ту област. А одатле, са Клешчејевке, могуће је блокирати ове путеве минобацачима, артиљеријом и  поразити непријатеља. За нас је ово веома важно стратешко решење, које је данас потпуно под нашом контролом", рекао је он.

Према речима Кисељова, Украјинци неће престати да пружају отпор, па је неопходно да наставе да окружују Артјомовск, блокирајући комуникацију украјинске војске.

"Непријатељ се неће предати. Он се жестоко опире. Ако неко каже да ће после неког времена побећи, сакрити се или одселити – то се, нажалост, неће десити. Треба га истерати. Треба га искрварити, лишити муниције, хране, могућности довођења људства и онда ће моћи постепено да се истисне одатле", додао је.

Оружане снаге Украјине гађају Артјомовск фосфорним гранатама

Припадник "Вагнер" групе навео је да Украјинци гађају Бахмут фосфорним гранатама.

"Фосфор такође користе, али углавном на стамбена подручја Бахмута, али понекад и у индустријској зони", рекао је он.

Појаснио је да украјинске снаге безбедности активно користе далекометну артиљерију, која се износи из града, као и тенкове и борбена возила пешадије.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да Украјинци користе фосфорну муницију и да се ради о гранатама пуњеним фосфором за хаубице Д-30.

Бригада Оружаних снага Украјине скоро уништена у Соледару

Гувернер Херсонске области Владимир Саљдо изјавио је данас да је шездесет прва бригада украјинске војске скоро потпуно уништена у Соледару.

"У Соледару су Вагнеровци скоро потпуно уништили 61. бригаду непријатеља, који су у новембру ушли у празан Херсон и снимајући видео. Борба против Руса се показала тежим од снимања 'херојских' видео репортажа", рекао је он. 

image