Који сте од шест типова жена - као што постоји Алфа мушкарац, постоји и Алфа жена

Алфа, бета или можда сигма? Да ли знате ком типу жена припадате и како вас то карактерише у животу, љубави и послу?
Који сте од шест типова жена - као што постоји Алфа мушкарац, постоји и Алфа жена© unsplash/ Antonino Visalli

Скоро у сваком чопору неизбежна је подела на алфа, бета, и тако даље, јединке, а изузетак нису ни људи. Иако за припаднике мушке популације често можемо чути да су "алфа мужјаци", код жена такође постоји подела на шест основних типова. Доносимо вам сажетак најбитнијих особина које би требало да знате како бисте определили ком типу припадате ви или неко од ваших ближњих.

Алфа

Као и "алфа мужјак", и "алфа женка" сматра за себе да је лидер. Она је самоуверена и из гомиле је издваја самопоуздање и моћ којом зрачи. Она не сумња у своје потезе и емоције, и одлично се носи са свиме што јој живот носи, не бојећи се самоће, али ни тога да ће све морати сама. Управо зато често испада из "чопора" и води своје битке самостално. Алфа женке често немају много блиских пријатеља (а још мање пријатељица), али су ипак омиљене у друштву и слове за популарне и радо виђене. Оне не само да се ослањају на себе, већ су толико сигурне и чврсто на земљи да немају потребу да понижавају друге да би уздигле себе. Ретко трачари јер нема времена за то: радије ће се посветити себи и блиским људима. Ове жене нису ленчуге, вредне су, харизматичне и асертивне, и зато већина њих достиже невероватне висине када је каријера у питању.

Бета

"Бета женке" често се доживљавају као слабе, иако је то далеко од истине. У поређењу са алфа женкама, "бете" су покорније и мање упорне, спремне да плове низводно, трудећи се да избегну конфликте и несугласице. Уместо да своје мишљење износе јавно и транспарентно, бета женка радије бира да ћути, како не би упала у беспотребну драму, али без обзира на то, увек је спремна да помогне другима, али и заштити своја права и интересе. Често су интровертне и доста повучене у себе, чак и када је реч о нечему што оне желе, али и јако добре и пуне љубави. Ипак, њихову доброту не треба узимати здраво за готово и доживљавати као слабост.

Гама

Представнице "гама женки" у себи имају мешавину више типова и често су исувише добре да би биле истините. "Гаме" су независне, немају потребу да добију верификацију своје вредности са стране, организоване, оријентисане ка својим циљевима и доста успешне у бизнису. Оне увек гледају далеко испред себе, стављају јасне циљеве и сигурно корачају ка њима, држећи се плана који су замислиле. Гама женке су свесне себе, и пре уласка у било какве емотивне односе оне ће прво средити свој живот. Јако су организоване, педантне и воле комфор.

Делта

Када је реч о "делта женкама" оне јако подсећају на бета женке, са једном малом разликом - посвећују више пажње финансијској стабилности и физичком изгледу. Често кажу и да су делта женке пре биле алфа женке, али су је живот и не тако добра искуства претворила у делту. Оне су довољно суздржане, али често због тога склоне упадању у стање жртве. Нису превише заинтересоване за нова познанства, повучене су и не воле бити у центру пажње. У комуникацији се сналазе одлично, све док су у познатом друштву, а када на ред дође јавни наступ или излагање пред неким ко није део њиховог круга људи, треба им времена да се опусте. Неповерљиве су и склоне преиспитивању - не верују док не виде сопственим очима и не чују својим ушима. У пријатељству и емотивним односима пуне су љубави, а своје блиске јако цене и поштују, трудећи се да испуне све жеље и учине заједничко време што квалитетнијим.

Сигма

"Сигма женке" имају поједине црте алфа женки, али су већи мислиоци и емотивнији од "алфе". Сигме су крајње самоуверене и интригантне, па је у друштву често пажња усмерена на њих. На око "сигме" делују хладно и неприступачно, и управо због тога су права мистерија за околину, што их чини још занимљивијим. Оне не зависе од мишљења других и воле да буду на дистанци, а када се одлуче за искорак - лидерски дух их води до највиших висина. Ипак, да би се на искорак одлучиле, потребно је да их живот на то примора, а у бизнису су присталице предузетништва уместо рада за некога. Јако су емотивне, а тенденција да се везују за друге људе често их доводи у ризик. Верни су пријатељи и партнери, и оставиће по страни све зарад мира и љубави, као и уколико неко зависи од њих.

Омега

"Омега женке" књишки су пример стереотипне, повучене особе. Затворене у себе, тихе и повучене, "омеге" бирају да проводе време у окриљу свога дома, а журке и изласци за њих су паралелни универзум. Иако на први поглед неконфликтне и миле, не треба испитивати њихове границе толеранције: будући да свој бес и љутњу често држе у себи, може се десити и да изгубе контролу над собом и својим речима, па ситуација ескалира и више него што је планирано. Оне су изразито паметне и пажљиве, а у хобијима уживају и више од осталих. Често им је блискост слаба тачка, управо због повучености, а када нађу своју сродну душу, отвори се потпуно нови део личности, који је емотиван, романтичан и страствен.