Свет

"Глобал фајерпауер": Русија има најмоћнију тенковску армаду на свету

На листи 146 земаља, према истраживању америчког сајта, Русија заузима прво, док је Србија на 55. месту, што је ставља у доста бољу позицију од осталих европских, али и земаља региона
"Глобал фајерпауер": Русија има најмоћнију тенковску армаду на светуGetty © Sean Gallup

Према листи америчког сајта "Глобал фајерпауер" за 2023. годину, на врху најмоћнијих снага по броју тенкова налази се Русија, друго место заузела је Северна Кореја, затим следе Сједињене Америчке Државе, a четврта је Кина. 

Није необично што је Русија заузела прво место, будући да је земља традиционално тенковске јединице (поред снажне артиљерије) сматра кичмом својих оружаних снага, а треба подсетити и да је компанија "Уралвагонзавод" средином јануара испоручила нову серију тенкова "Т-90М пробој" руском Министарству одбране.

Тенк "Т-90М пробој" је унапређена верзија главног борбеног тенка "Т-90А", који има нову куполу, динамичку заштиту и топ, као модернију комуникациону опрему и снажнији мотор.

Пето место на листи америчког сајта заузима Египат, шесто Индија, затим следе Иран, Пакистан, Сирија и Јужна Кореја.

На листи са 146 земаља, према истраживању америчког сајта, Србија заузима 55. место, што је ставља на доста бољу позицију од осталих европских, али и земаља у региону.

Примера ради, 56. место заузела је Финска, испод ње је Велика Британија, док балканске земље попут Босне и Херцеговине и Хрватске заузимају 76. и 85. место.

Једина земља из региона која се налази испред Србије је Бугарска и она заузима 39. место на "Глобал фајерпауеровој" листи.

Недавно је поменути сајт направио и ранг листу најмоћнијих војних сила на свету за 2023. годину, а Србија се нашла на 58. месту, три позиције боље него у 2022. години.

Иза Србије, по војној снази биле су Бугарска (59), Хрватска (68. место), Словенија (86), Албанија (91), Северна Македонија (108), Црна Гора (128) и Босна и Херцеговина (133). Црна Гора је на листи 137. са нула тенкова, одмах испод Белгије, која има нула тенкова и мало изнад Литваније, која, такође, има нула тенкова.

image