Русија

Лавров са Лукашенком: Нећемо дозволити угрожавање Русије и Белорусије

Руски министар спољних послова је додао и да ће у Минску бити разговарано и о тенденцијама Сједињених Америчких Држава да задрже свој доминантан положај у свету
Лавров са Лукашенком: Нећемо дозволити угрожавање Русије и Белорусије© Telegram/ATN_NEWS

Заједничка војна сарадњa Русије и Белорусије одиграва се у право време, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, оценивши да су Минск и Москва предузели све потребне мере, како би се одбранили у случају да дође до већег укључивања западних држава у украјински сукоб.

"Што се тиче специјалне војне операције, заједно са белоруским савезницима и пријатељима, предузимамо све неопходне мере да се заштитимо од могућих насртаја западних суседа. Видимо да се на северу Европе, који је углавном био неутрална територија, сада шири НАТО. Финска и Шведска су веома близу наших граница", казао је Лавров током разговора са белоруским председником Александром Лукашенком у Минску. 

Војни и одбрамбени споразуми које су до сада постигла наша два председника дају нам сигурност да можемо да кажемо да смо спремни за било какав развој догађаја, упозорио је. 

Политичари су разговарали и о ситуацији у Украјини. Министар је нагласио да Москва и Минск имају заједничке циљеве када је у питању војна операција у Украјини.

"Имамо јединствен став о томе које циљеве треба постићи и како обезбедити да наши суседи не угрозе ни Русију ни Белорусију", казао је.

Лавров је додао и да ће једно од главних питања данашњег сасрнака у Минску бити тенденције Сједињених Америчких Држава да задрже свој доминантан положај у свету.

"Теме о којима ћемо данас разговарати су резултат активности наших западних колега које су усмерене на потпуну доминацију у свету, на челу са Американцима. Они су постројили све остале. То се види у ставу НАТО-а, али и Европске уније. Савет Европе је већ кренуо овим путем, док се у ОЕБС-у накупљају многи проблеми", рекао је руски министар.

Неке од других тема, како је казао, биће и сарадња у међународним организацијама у којима се не сме допустити да дође до приватизације.

У том контексту издваја се сарадња у Уједињеним нацијама и њиховим секторима за заштиту људских права, будући да, како је оценио Лавров, Запад покушава да заобиђе међународно право и политизује одређене теме.

Лукашенко: Москва и Минск су успели да се одупру притисцима

У исто време, председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су сви напори западних земаља да "угуше" Русију и Белорусију пропали, рекавши да је сигуран да ће две земље успети да се одупру свим притисцима. О овоме, како је објаснио, сведоче економски показатељи Русије и Белорусије.

Казао је да су Минск и Москва одредили све правце сарадње којима ће се обезбедити суверенитет Русије и Белорусије у тешким временима.

Једну од главних улога, како је рекао Лукашенко, игра економија. Додао је да руски председник и он почињу разговоре како да попуне дефицит производа који се више не увозе са Запада. 

"Уколико обезбедимо економију, решићемо сва остала питања. Она је основа свега", објаснио је белоруски лидер.

У исто време, високо је оценио сарадњу министарстава спољних послова две земље. 

Председник је потврдио да у разговорима са западним колегама понавља да је Русија заинтересована за мир и да све државе позива на дијалог. 

"Ако постоји нешто што ми можемо да урадимо, а знате шта све можемо, онда реците директно, па ћемо радити заједно. Нећемо врдати. Безбедност је данас за нас јако важна, не само за Русију", казао је. 

Лукашенко: Запад покушава да искористи Украјину против нас

Лукашенко је скренуо пажњу и на то да Запад покушава да искористи ситуацију у Украјини и Кијев окрене против Минска.

Ипак, истакао је да је веома позитивно изненађен тиме да Украјинци, упркос свему, још нису насели на провокације које се тичу Белорусије.

Лидер је поновио да је спреман на много тога, како би помогао Русији током овог тешког периода. 

"Све што сам вам обећао, све што је Русији потребно у овим тешким временима, и, генерално, за нас, Русију и Белорусију, ми ћемо урадити", поручио је.

Након данашњег разговора са председником Белорусије, Лавров ће разговарати са Министром спољних послова, а затим ће се дискусија проширити на целокупну делегацију министарстава две земље.

image