Магазин

Венера и Сатурн у Водолији – на црти са страхом од 18. до 28. јануара 2023

Док Венера плеше Водолијом и иде ка Сатурну, људи постају нервозни, плаховити, узнемирени. Ишчекивање је у ваздуху. "Шта ће бити?" је питање.
Венера и Сатурн у Водолији – на црти са страхом од 18. до 28. јануара 2023© freepik/freepik

Шта ће бити са особом коју смо тек упознали? Да ли ће се јавити или је завршено и пре него што је почело.

Шта ће бити са послом? Да ли ми прети отказ, промена или само бринем без потребе.

Шта ће бити са здрављем? Да ли има разлога за бригу или је само психосоматика?

Шта ће бити са браком? Да ли ћемо се повезати поново или смо на ивици овако нервозни и свадљиви јер се више не волимо...

Шта ће бити са децом? Да ли је њихово чудно понашање нормална фаза у одрастању или и деца имају своје мале али и велике проблеме који траже да им се посветимо.

Тамо где је Сатурн ту је увек брига. У Водолији док је, та брига има и динамику па као да "скаче". Препада нас. Нарочито онда када смо се таман опустили, на одмору, у паузи између посла, док смо у пријатном друштву ето тешких мисли да нас муче. Ето сумње и кадрова који нам се намећу и узрујавају. Као да је ових и наредних дана "забрањено" бити опуштен. А та неопуштеност уме да поруши хармонију лепог тренутка па као да на секунд одлутамо мислима, грч се појави, нисмо мирни. И ако се убрзо не отргнемо и не вратимо у реалност садашњег тренутка и свега што нас тренутно окружује, ако не освестимо моментално тада себе у телу и не пребацимо се на нешто што је наша садашња реалност (нпр: скувати ручак, написати маил, укључити машину за веш, спремити се за посао) онда ћемо све те радње обавити сметени, растрзани, неприсутни. Зато је важно да знамо да "не знамо". Најпаметнији одговор у овим ситуацијама, а уосталом и једини паметан одговор за сва питања која долазе из Водолије и јесте "не знам, видећемо".

Јер Водолија је знак који поставља питања на која ни на који начин ми у садашњости немамо одговор. Одговори су у будућности. Отуда се овај знак везује за науку која технолошким модерним изумима покушава да предвиди и ток берзе, и мутацију гена, и нове земљотресе. Да буде бржа од те будућности. Отуда је Водолија и астрологија која убрзава процес самосвести како бисмо дошли до циља и дестинације ка којој смо кренули, али много раније него када бисмо чекали.

Венера и Сатурн у Водолији не приказују само љубавну проблематику у којој имамо чекање на епилог неког односа. Љубав постаје непријатно ишчекивање које нас троши, двосмислене поруке које у исто време пишу и Венера и Сатурн. Венера би да добије потврду а Сатурн се боји одбијања. Зато на овакве дане љубавне поруке могу звучати нејасно. Венера ће хумором покушати да прикрије неурозис, емотиконом и сл. Истовремено ће због тога више звучати чудно, не претерано заинтересовано или блиско. Нешто као "мислим на тебе, а видимо се неки други пут. "Може и не мора." Тамо где је немир већи, више се и бежи од искрености. Рецимо, педесет пута гледа да ли је стигла порука и нема. У неком моменту зазвони телефон, јавља се и прави као да јој на памет није пао.

Такво стање, када дуго траје, може озбиљно да узнемири, а све што човек тада жели је истина. Што пре. И само је један пут до ње. Довести себе у непријатну ситуацију, нелагодну у којој смо отворени да примимо све. И добро и лоше. И да будемо након тога срећни или тужни. Венера и Сатурн у Водолији не мора бити лоше уопште. Али мора бити тренутак непријатности када смо се тресли, јер ту се све тресе, али смо урадили, рекли па шта буде. Тражили то што нам треба. Нисмо одлагали ни околишали. И ни мало нам није било лако а камоли, свеједно.

А када аспект прође, опет долази дубок мир. Прихватање, срећа, туга, бол, славље. Долази живот са свим својим ветровима топлим и леденим. Оштрим и оним који милују.

Ти ветрови Водолије су календарски тек преде нама у фебруару када и Сунце буде у том знаку, па зашто бар не олакшамо себи и вољом станемо на црту - себи. У таквим ситуацијама човек постаје зрео и одговоран искуством. Јер је у тим ситуацијама заувек свако сам, и нико сем нас самих не може да нас умири нити да ту гаранцију коју од других тражимо.

image