Свет

Чиме ће НАТО наоружати Украјину?

САД планирају да задрже своје тенкове "Абрамс", а да наговоре Немачку да да зелено светло за њихове "леопарде"
Чиме ће НАТО наоружати Украјину?www.globallookpress.com © Armin Weigel

Берлин неће дозволити савезницима да испоручују тенкове немачке производње у Украјину нити ће послати сопствене системе уколико Сједињене Америчке Државе не уступе Украјинцима борбене тенкове америчке производње, тврде високи немачки званичници за "Волстрит џорнал".

Немачка, као и многе државе које производе оружје, захтева од својих купаца да затраже одобрење њене владе пре извоза војне опреме у трећу земљу. При томе, иако су Пољска, Финска и Данска рекле да су спремне да пошаљу немачке "леопарде" на руско-украјински фронт, влада канцелара Олафа Шолца до сада није примила ниједан захтев на ту тему.

Међутим, високи званичник из Пентагона Колин Кал изјавио је да САД нису близу испоруке тенкова "М1 Абрамс" Украјини.

Америка неће уступити тенкове "Абрамс" Украјини

"Тенк 'Абрамс' је веома компликован, скуп је. Тешко је управљати њиме. Има гасну турбину. Није лак за одржавање", рекао је Кал. Иако се није директно осврнуо на немачки позив да САД обезбеде тенкове, рекао је да Пентагон не жели да Украјинцима да опрему "коју не могу да поправе, не могу да одржавају и дугорочно не могу да приуште".

Дакле, САД планирају да задрже своје тенкове, а да наговоре Немачку да да зелено светло за њихове "леопарде", који се сматрају најсофистициранијим на свету.

"Леопарди" су боља опција од "Абрамса" због великог броја возила која се већ користе у Европи, а земље НАТО-а их поседују више од 2.000. Такође, лакши су за одржавање и користе мање горива. Тенкови су иначе означени као кључни у околностима очекиване руске офанзиве.

С тим у вези, амерички министар одбране Лојд Остин сусрео се у Берлину с немачким колегом, новопостављеним министром одбране Борисом Писторијусом, што је увертира за састанак тзв. Украјинске одбрамбене контакт групе који ће бити одржан у војној бази Рамштајн у Немачкој, у петак, 20. јануара.

Представници 50 земаља што подржавају украјинску борбу против Русије треба да се договоре о значајном новом пакету војне помоћи Кијеву, док ће се на дневном реду наћи и питање слања "леопарда", односно одобрење Немачке за извоз из трећих земаља у Украјину.

Постоје два типа немачких главних борбених тенкова: "леопард 1", дизајниран 1960-их, и знатно побољшани модел "леопард 2". Немачка има само око 15 "леопарда 2", које би могла да испоручи Украјини у кратком року, пише "Волстрит џорнал".

Ако САД не дају своје тенкове, неће ни Немачка своје "леопарде"

И немачки "Зидојче цајтунг" износи информацију да је канцелар Шолц спреман да Украјини испоручи борбене тенкове "леопард", али под једним условом – да САД дају своје тенкове.

У телефонском разговору с америчким председником Џозефом Бајденом, 17. јануара, рекао је да је јасно ставио до знања да Немачка може да попусти под притиском да испоручи "леопарде" и омогући другима да ураде исто само ако САД заузврат испоруче борбене тенкове типа "Абрамс". Шолц је и раније истицао да Немачка неће сама слати војну подршку Украјини. Бајден се очигледно није обавезао на то, чему у прилог иде и горепоменута изјава из Пентагона.

Шолц је био суздржан на Светском економском форуму у Давосу, када је рекао да Немачка "континуирано испоручује велике количине оружја Украјини у координацији са партнерима – укључујући системе противваздушне одбране као што су 'ИРИС-Т' или 'патриот', артиљеријско оружје и оклопне транспортере", али и напоменуо да не жели "да ово прерасте у рат између Русије и НАТО-а".

Шолц је такође одлучио да пошаље око 40 борбених возила пешадије "мардер" у Украјину, али тек пошто су САД обећале да ће такође испоручити пешадијска борбена возила.

Стручњак за одбрану из Хришћанско-демократске партије (ЦДУ) Родерих Кизеветер позвао је на откуп 15 противваздушних система на тенковској основи "гепард" који су предати Катару ради заштите током Мундијла.

САД спремају нови пакет наоружања за Украјину

На састанку у Рамштајну Сједињене Државе ће објавити велики нови пакет наоружања за Украјину, пише "Политико", али и наводи да Бајденова администрација тренутно не планира да пошаље тенкове "Абрамс".

Очекује се да ће следећа пошиљка укључивати додатну артиљерију, муницију, и вероватно оклопна борбена возила са осам точкова "страјкер", али не и тенкове "М1 Абрамс", рекла су три америчка званичника који су желели да остану анонимни.

"Политико" пише и да се Америка не брине око тога да би тенкови допринели ескалацији сукоба између Украјине и Русије, већ да се ради о логистичким стварима, то јест о тешком одржавању тих скупих и масивних оклопних возила.

По "Ројтерсовим" наводима, САД ће, у оквиру новог пакета помоћи Украјини вредног 3,5 милијарди долара, послати 50 борбених возила "бредли", оклопно возило на гусеницама које носи аутоматски топ, митраљез и ТОВ ракете, самоходне хаубице, оклопне транспортере, ракете земља-ваздух и муницију. Тамошња администрација је већ обезбедила хиљаде борбених возила, укључујући "хамви" и возила отпорна на мине која се користе за кретање трупа на бојном пољу.

Шта је све НАТО дао или ће дати Украјинцима

Крајем прошле године САД и Холандија су се сложиле да потроше 90 милиона долара за надоградњу око 90 тенкова Т-72 из совјетске ере које је користила Чешка а за испоруку у Украјину.

Немачка је обећала своје пешадијско борбено возило "мардер", а Француска свој АМКС-10 РЦ, који подсећа на мали тенк с точковима а зову га "убица тенкова" јер испаљује гранате које могу да пробију њихов оклоп и да их униште.

Канада ће обезбедити 200 транспортера њихове производње, саопштила је министарка одбране Анита Ананд током посете Кијеву, док је канадски премијер Џастин Трудо рекао да још није спреман да донесе одлуку о тенковима "леопард" који се налазе у складиштима тамошње војске.

Велика Британија је рекла да ће послати 14 својих главних борбених тенкова "челенџер 2".

САД су ове недеље започеле нове програме обуке за Украјину: проширени курс за унапређење борбених вештина украјинских снага у Немачкој и обуку о ракетном систему "патриот" у Форт Силу (Оклахома). Украјина ће добити три батерије "патриот", одбрамбени систем дизајниран за обарање пројектила и авиона: по један из САД и по један из Немачке и Холандије.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у Давосу да је рат ушао у кључну фазу и да савезници из Алијансе треба да обезбеде више тешког наоружања, посебно тенкова, Украјини. Он тражи "више најава модерног и тежег наоружања", након потеза Велике Британије, Француске и Канаде да обезбеде додатна оклопна возила.

Или, како је недавно изјавио Јуриј Сак, саветник украјинског министра одбране Алексија Резникова, "било коју врсту наоружања коју смо тражили, ми смо је добили".

image