Русија

Песков: Испорука новог оружја Кијеву угрозиће безбедност у Европи

Уништићемо све западно оружје, али, нажалост, нова помоћ са Запада довешће до погибије великог броја цивила, поручили су данас из Кремља
Песков: Испорука новог оружја Кијеву угрозиће безбедност у Европиwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је данас да би даља испорука западног оружја кијевском режиму могла угрозити безбедносну ситуацију у Европи и свету, те довести до тога да се украјински конфликт подигне на нов ниво. 

Представник Кремља је тиме одговорио на изјаву украјинског амбасадора у Вашингтону, Анатолија Антонова, да ће Оружане снаге Украјине наставити са нападима по територији Руске Федерације, укључујући и Крим. 

"Сам разговор о томе да је дозвољено давати још оружја Украјини, поред оног који она већ има, и које користи за свакодневне нападе по руској територији, односно, наше нове регионе, је потенцијално веома опасан", казао је Песков.

Ипак, без обзира на све, Русија ће уништити све оружје које Кијев добија, али ће, како је рекао, ново западно оружје, нажалост, довести до повећаног броја смрти цивила. 

Песков: "Путин јесте и биће"

Он је прокоментарисао и недоумицу украјинског председника Владимира Зеленског о томе да ли руски председник Владимир Путин још живи, а о којој је лидер кијевског режима јавно говорио на овогодишњем светском економском форуму у Давосу.

"Јасно је да су и Русија и Путин велики проблем за данашњу Украјину и Зеленског. И јасно је да би, чисто психолошки, господин Зеленски више волео да ни Русија, ни Путин не постоје, али што пре схвати да Русија и Путин постоје и да то неће престати, то ће бити боље за земљу као што је Украјина", објаснио је Песков.

Он је поновио да ће Москва успети да постигне своје циљеве и да ће за Кијев бити јако добро уколико би то тамо што пре схватили, те се навикли на нову реалност. То би, како је оценио Песков, убрзало опоравак те земље.  

"У сваком случају, што пре украјински режим покаже спремност да узме у обзир захтеве Русије, који ће на овај или онај начин бити остварени, то ће се све пре завршити, а народ Украјине почети да опоравља од трагедије коју је изазвао кијевски режим", поручили су данас из Кремља, додајући да Украјина, ипак, не жели преговоре.

Песков је казао и да Путина данас чека веома "испуњен" дан: разговараће телефоном са два страна лидера, а састаће се и низом функционера, међу којима ће бити и шеф "Роскосмоса" Јуриј Борисов. 

Изјава Медведева скроз на месту

Портпарол Кремља осврнуо се и на данашњи коментар бившег руског председника Дмитрија Медведева, у којем је рекао да нуклеарне силе не губе велике сукобе када од њиховог исхода зависи судбина државе.

Ова изјава, како је оценио Песков, одговара руској нуклеарној доктрини, те Кремљ у њој не види ништа спорно, оценио је.

Ипак, то не значи да се Москва спрема да употреби нуклеарно оружје, нагласили су из Кремља.

image