Свет

Премијер Пољске: Запад је мало уморан од подршке Украјини

"Пре неколико месеци, разговори су били на другачијем емотивном нивоу – и интересовање је било другачије", рекао је Матеуш Моравјецки на маргинама Светског економског форума
Премијер Пољске: Запад је мало уморан од подршке Украјиниwww.globallookpress.com © Andrzej Lange/Polska Agencja Prasowa

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је данас да му се чини да су западни савезници Украјине "мало уморни" и да су мање "емотивно" укључени у текући сукоб, упркос континуираном слању војне, финансијске и друге помоћи кијевском режиму.

"Пре неколико месеци, разговори су били на другачијем емотивном нивоу – и интересовање је било другачије", рекао је Моравјецки у интервјуу за државну пољску телевизију "ТВП" на маргинама Светског економског форума у Давосу.

"Запад, слободни свет, је мало уморан и желео би да живи нормалним животом", тврди Моравјецки. "Данас то веома јасно видим и желим да упозорим светске лидере, јер је Русија стрпљива и настоји да дугорочно ојача свој стисак на Украјину", додао је он.

"Сви би волели да живе нормалним животом, али ако Украјина падне, да ли ће то бити нормалан живот", упитао је он, додавши да "на срећу" види "широко распрострањену сагласност" по питању Украјине међу западним лидерима на Давосу.

Санкције које су САД и остале западне земље увеле Русији од почекта војне операције у Украјини довеле су до пораста цена енергената и производа, што је изазвало више протеста широм Европе током прошле године.

Овонедељно истраживање јавног мњења које је спровео савез анкетарских агенција "Евроскопија" указује да око половина популације у девет земаља ЕУ прижељкује брзи завршетак оружаног сукоба у Украјини, чак и ако би он значио да се Кијев одрекне својих територијалних амбиција.

Грађани САД такође конфликт у Украјини не сматрају главним приоритетом своје земље, указује истраживање које је аналитичка фирма "Морнинг консалт" објавила прошлог месеца.

То истраживање наводи да су демократе су већим приоритетом сматрале климатске промене и спречавање нове пандемије, док су се републиканци залагали за решавање проблема имиграције, тероризма и кријумчарења дрога. Подршку Украјини су демократе рангирале као шесту по важности, а републиканци као десету.

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је у јулу да би помоћ његовој земљи требало за Американце да буде важнија од домаћих брига, тврдећи да су инфлација и ковид "ништа" у поређењу са борбом Украјине, и позвавши Американце да се жртвују и подрже помоћ Кијеву "док не победимо."

Од почетка сукоба, Пољска је постала кључно чвориште за трансфер војне помоћи Украјини.

Током свог обраћања на Давосу у среду, пољски председник Анџеј Дуда заложио се за додатне испоруке тешког наоружања и муниције Украјини, рекавши да та земља можда неће наставити да постоји у супротном.

Москва је више пута упозоравала Запад да слање оружја Кијеву само продужава сукоб и повећава ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а.

САД и њихови савезници инсистирају да не учествују у сукобу, али су њихови политички лидери више пута у јавности позивали на пораз Русије и завештавали да ће радити да том циљу допринесу.

image