Џорџ Сантос: Конгресмен, ноторни лажов и - бивша дрег краљица, несуђена геј мис Рио де Жанеира?

Сантос је 2008. године учествовао у дрег такмичењу у Риу али је изгубио, указао је је један конгресменов познаник и дрег "колегиница"
Џорџ Сантос: Конгресмен, ноторни лажов и - бивша дрег краљица, несуђена геј мис Рио де Жанеира?www.globallookpress.com © Ron Adar/Keystone Press Agency

Републикански посланик у Конгресу Џорџ Сантос такмичио се пре 15 година као дрег краљица у Бразилу, како тврде два његова познаника, од којих је један био Сантосова "колегиница" на дрег такмичењима.

Педесетосмогодишњи бразилски извођач који наступа под именом Еула Рошар, рекао је за Ројтерс је да се спријатељио са контроверзним конгресменом 2005. године на првој геј паради у Нитероју, предграђу Рио де Жанеира. Три године касније, Сантос се такмичио као дрег краљица у Риу, додао је Рошар.

Рошар је рекао да је Сантос током свог наступа 2005. био "слаба" дрег краљица, наступивши у једноставној црној хаљини.

Он је додао да се Сантос 2008. године у Нитерој вратио "са много новца" и раскошном ружичастом хаљином којом је показао свој новостечени статус. Сантос се и те године такмичио као дрег краљица али је изгубио, указао је Рошар.

"Много се променио, али је увек био лажов. Увек је био такав сањар", рекао је Рошар.

Друга особа из Нитероија која је познавала конгресмена, а која је тражила да остане анонимна, потврдила је да је конгресмен учествовао на дрег такмичењима и да је стремио да постане геј мис Рио де Жанеира.

Џорџ Сантос - јава или сан?

Џорџ Сантос постао је контроверзна фигура када је на видело изашло да је већина његове биографије - фиктивна. Сантос је раније признао да је лагао о свом радном искуству, образовању и породици.

Између осталог је лажно тврдио да има дипломе са Њујоршког универзитета и колеџа Барук, да је радио у "Голдман саксу" и "Сити групи", као и да је Јеврејин и да су му бака и деда побегли од нациста током Другог светског рата.

Међу ставкама из своје биографије које је настојао да сакрије нашао се и брак са женом од које се конгресмен, који иначе тврди да је геј, развео 2019. године.

Упркос својој (наводној) сексуалној оријентацији, Сантос је претходно подржао закон у Флориди којим се забрањује настава сексуалног васпитања и родног идентитета за децу млађу од 10 година. Како наводи Ројтерс, Сантос је у октобру одговорио на критике поводом подршке том закону речима:

"Ја сам отворено геј, никада нисам имао проблема са својим сексуалним идентитетом у протеклој деценији, и уверавам вас да ћу увек бити заговорник ЛГБТ људи."

Председник Надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер изјавио је у недељу да ће Сантос бити избачен из конгреса уколико је "дотеривањем" своје биографије измишљеним детаљима прекшио законе који се односе на финансирање политичке кампање.