Србија и Балкан

Санитет са тешком срчаном болесницом пуштен да пређе Јариње после сат и по

Продужење важења старих регистарских ознака ни би требало да буде спорно по договору у Бриселу, али Приштина је, очигледно, самостално одустала од договореног
Санитет са тешком срчаном болесницом пуштен да пређе Јариње после сат и по© ATAImages

Санитетско возило из Северне Митровице које је превозило тешку срчану болесницу са два уграђена стента након сат и по времена пуштено је да пређе административни прелаз Јариње.

Полиција тзв. Косова возачу није дозвољавала да прође са образложењем да му регистрација на "КМ" таблице не важи јер је продужена 26. новембра прошле године, неколико дана након што је у Бриселу постигнут споразум по овом питању.

Полицајци су, наводно, послали документа у Министарство унутрашњих послова у Приштини и "министар је дао зелено светло да се пусти санитет".

У амбулантном возилу је, како смо сазнаје "Косово онлајн", била кардиолошка пацијенткиња којој су уграђена два стента, а кренули су из Ваљева за Северну Митровицу.

После изненадне одлуке полиције самопроглашеног Косова да од јуче не пушта у саобраћај аутомобиле са "КМ" таблицама који су у претходном месецу продужили регистрацију, данас је на Јарињу, како јавља "Косово онлајн", додатна конфузија.

Срби са севера који возе аутомобиле са таблицама које издају институције Републике Србије, по договору из Брисела од 23. новембра могу без проблема да продужавају важење регистарских ознака, али је приштинска власт тај споразум изненада једнострано прекршила.

Петковић: Директно кршење споразума

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић регујући на последња дешавања на КиМ истакао је да Приштина једностраним потезима крши најновији споразум о таблицама.

Петковић је у објави на Твитеру реаговао на тврдњу министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелала Свечље да је Београд прекршио споразум о аутомобилским таблицама из новембра 2022. године.

"Изгледа, Свечља, да нисте прочитали најновији споразум о таблицама где јасно пише да ће Београд престати да издаје нове 'КМ' таблице, а да ће Приштина обуставити сваке даље акције које се односе на процес пререгистрације", навео је Петковић у објави, уз коју је поделио и Свечљину тврдњу.

Петковић је нагласио да све мимо тог договора представља директно кршење споразума.

"Уместо да поштујете споразум, опет га кршите једностраним потезима и угрожавате слободу кретања. Ово је исто као и последњи пут када сте изазвали кризу која је резултирала тиме да су Срби морали да оду из институција", закључио је Петковић.

Према последњим вестима са прелаза, они сада не прихватају ниједно возило са "КМ" ознакама чија регистрација је продужена после 23. новембра.

Подсетимо, договор је био да Београд не издаје нове регистарске ознаке, а да Приштина до даљег заустави спровођење одлуке о обавезној пререгистрацији на РКС таблице. Продужење важења старих регистарских ознака није по договору спорно, али Приштина је, очигледно, самостално одустала од овог договора.

У овом моменту, како јавља "Косово онлајн", на северу је мање возила са "КМ" таблицама. На Јарињу се такви аутомобили појављују у јако малом броју, јер је настала велика конфузија и људи не знају како ће полиција даље да реагује јер су у последњих неколико дана неколико пута мењали "правила".

image