Русија

Лавров у Минску: Поједини европски политичари схватају да их је Америка ухватила у клопку

Представници Русије и Белорусије у Минску потписали низ докумената, међу којима се посебно истиче договор о биолошкој безбедности две земље
Лавров у Минску: Поједини европски политичари схватају да их је Америка ухватила у клопкуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Запад је грубо нарушио обећања о престанку ширења НАТО-а на исток, а Европа се полако "буди" и почиње да схвата да политика коју води није у њеном најбољем интересу, већ је у интересу САД, поручио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференција са белоруским колегом Сергејом Алејњиком.

Министар је додао да је са белоруским колегама данас разговарано о: сукобу у Украјини, односима са ЕУ, НАТО, Саветом Европе, сарадњи у међународним организацијама, али и војној и политичкој сарадњи Москве и Минска. Две стране су потписале и низ докумената, међу којима се посебно истиче договор о биолошкој безбедности две земље. Њиме би, како је објаснио шеф руске дипломатије, требало спречити потенцијалну биолошку катастрофу.

Такође, потписан је и меморандум о јачању безбедности Руске Федерације и Белорусије и заустављању претњи које долазе од трећих земаља.

Одговарајући на питања новинара, Лавров је казао да је Европа изгубила самосталност, те да наставља да се подчињава утицају Вашингтона, након чега је исказао наду да ће наступити време када ће се на европском континенту појавити политичари који ће пре свега мислити на своје националне интересе. 

"Делимо наду наших белоруских пријатеља да ће једног дана доћи до спознаје да је политика коју воде западни политичари на европском континенту непродуктивна. Нада још постоји јер она умире последња, али за сада не видимо знаке здраве памети са друге стране", казао је Лавров.

Неки европски политичари, како је проценио, ипак почињу да схватају да их је Америка ухватила у клопку, односно, да политика које се сада држе не одговара у потпуности интересима Европе.

Лавров је подсетио на тенденцију Запада и НАТО алијансе да се шири ка истоку, што, како је казао, не може остати без одговора Русије.

"Запад је претворио Украјину у терен за извођење субверзивних акција против Москве", рекао је руски министар са чиме се сагласио и белоруски шеф дипломатије. 

Шеф руског Министарства спољних послова још једном је поновио да су у оквиру међународних организација били постигнути договори о томе да се ни једна земља неће ширити тако да њен развитак представља претњу за неку другу државу. Ови принципи су нарушени, подсетио је. Управо то је један од главних узрока војне операције, објаснио је Лавров. 

"Запад је грубо нарушио своја обећања дата Совјетском Савезу и акт у којем се говори о односима Североатлантске алијансе и Русије, али и одредбе којима се забрањује непрестано присуство значајних борбених снага у новим земљама чланицама. Након тога, на Западу су прешли све црвене линије", упозорио је Лавров, рекавши да је мешање НАТО-а у Украјини недопустиво. 

О Споразумима из Минска

Русија је разочарана тиме што Мински споразуми нису спроведени у дело и што органи који су требали да контролишу реализацију њихових одредби нису радили објективно, рекао је министар, коментаришући признање бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да су Мински споразуми били потписани само како би се Кијеву дало више времена да се припреми за сукоб.

Поједини сарадници међународних мисије чији је задатак био да непристрасно процењују ситуацију на Донбасу нису коректно извршавали своје задатке, напоменуо је Лавров, рекавши да је Русија током војне операције последњих месеци дошла до нових података, који се сада пажљиво обрађују.

Они су, како је казао, помагали кијевском режиму у акцијама напада на цивиле у том региону.

Запад је ћутао на све ове злочине, поновио је руски министар, оптуживши западне земље за двоструке стандарде.

Он је подсетио да су и Зеленски и Порошенко били изабрани због њихових парола и пропагирања наводног мира, али да се убрзо њихова политика променила до те мере да је постала отворено усмерена против Русије.

"Ови политичари су своје личне професионалне амбиције ставили изнад интереса народа", поручио је Лавров. 

Русија и Белорусија успеле су да се одупру притисцима са Запада

Током данашње конференције и разговора министара, пажња је била обраћена и на незаконите санкције које су, како су сложила два министара, усмерени на уништење руске и белоруске економије.

Ипак, реалност, како је напоменуо Лавров, указује на то да њихови напори нису успели. 

Минск и Москва настављају да продубљују своју сарадњу, рекао је Лавров, додајући да су министри у непрестаном контакту. 

Трговинска размена две земље достигла је рекордне резултате, наводи руски министар додајући да би трговина између Минска и Москве требала да престане да се обрачунава у доларима. 

Запад активно ради на измени историјских чињеница

Белоруски министар спољних послова Сергеј Алејњик потврдио је да су све санкције које су уведене против Минска имале за циљ наношење штете белоруском народу, али је Белорусија успела да се избори са тешкоћама, што ће наставити да чини и током ове године.

Против Русије и Белорусије води се хибридни рат, али ми ћемо издржати, истакао је белоруски министар, додајући да се на Западу активно ради на измени историјских чињеница, чему је потребно посветити пажњу. 

"Против нас је, у ствари, покренут хибридни рат који има за циљ да исцрпи и ослаби наше земље. Али, ми смо заједно већ ојачали и успећемо све да издржимо баш као што је то више пута био случај у нашој заједничкој историји", рекао је Алејњик.

Он је истакао и добре односе две земље и казао да су Москва и Минск у овом тешком периоду пружиле једна другој јаку политичку и информациону подршку.

image