Србија и Балкан

Стано: Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама

Европска унија захтева да споразум о регистарским таблицама буде "безусловно поштован"
Стано: Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицамаGetty © NurPhoto / Contributor

Портпарол Европске службе за спољне послове и безбедност (ЕЕАС) Петер Стано рекао је да Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама, јер се обнављање осигурања и техничких прегледа возила са КМ регистрацијама не сматра издавањем нових таблица.

"Упознати смо са одлуком Србије од 6. децембра да регистарске ознаке КМ неће бити обнављане, већ само осигурање и технички прегледи. Зато се то не може сматрати издавањем нових регистарских таблица", рекао је Стано, преноси РТС.

Портпарол ЕЕАС је подсетио да се Приштина обавезала да ће се уздржати од било каквих мера принуде против власника КМ таблица и задржавање "статуса кво", све док се питање не реши у оквиру дијалога на "одрживи начин", док се Београд обавезао да неће издавати нове КМ таблице.

"Тражимо од свих да безусловно поштују споразум и усредсреде се на нормализацију. Свако тумачење договореног треба да се одвија у оквиру дијалога, а не кроз једностране акције на терену које могу да додатно дестабилизују већ осетљиву ситуацију", закључио је Стано.

Већ два дана на административним прелазима Јариње и Брњак, возачи са КМ регистрацијом имају проблем са полицијом тзв. Косова.

Јуче и данас заустављана су и возила Хитне помоћи, са образложењима да немају право да прођу јер се ради о возилима чија је регистрација на "КМ" таблице продужена после 10. децембра прошле године.

Та возила Приштина сада "води као нерегистрована".

image