"Блумберг": У Сингапуру остварују високе профите мешањем и даљим извозом руске нафте

Сингапурски терминали примили су двоструко више руских нафтних деривата у децембру 2022. него у истом периоду претходне године, указују подаци
"Блумберг": У Сингапуру остварују високе профите мешањем и даљим извозом руске нафтеwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

У Сингапуру расте потражња за резервоарима за складиштење нафте због помаме за мешањем јефтиног руског горива са нафтом из других извора, известио је у четвртак" Блумберг".

Како извори наводе, мешањем нафте прикрива се њено право порекло. Другим речима, та пракса омогућава да се "забрањена" јефтина руска нафта продаје по високим ценама узрокованим западним санкцијама према Русију.

"Блумберг" у свом извештају подсећа да Сингапур није забранио увоз руске нафте и нафтних деривата, али је тамошњим финансијским институцијама забрањено да финансирају или послују са руском робом и компанијама.

Испоруке сирове нафте у Азију и на Блиски исток су у последње време у порасту, пише тај медиј, додајући да такве пошиљке "све чешће доспевају до центара за мешање и редистрибуцију као што су Сингапур и Фужакра у Уједињеним Арапским Емиратима, где нафта и нафтни деривати различитог порекла могу бити помешани, препаковани и поново извезени на глобално тржиште."

Имајући то у виду, може се очекивати да ће извоз руске нафте у Азију порасти током наредних недеља док се ЕУ припрема да уведе нова ограничења на руске нафтне деривате 5. фебруара, пише даље "Блумберг".

Упркос томе, подаци британске фирме за енергетску аналитику и праћење испорука енергената "Вортекса" указују да су сингапурски терминали примили двоструко више руских нафтних деривата у децембру 2022. него у истом периоду 2021. године.

Према оцени потпредседника сингапурске консултантске компаније за гориво за бродове "Мијаби индастрис" Вилијаму Тену, трговци и добављачи горива тренутно су врло заинтересовани за мешање нафтних деривата због "веома високих" профитних маржи таквих пракси.

Према његовим проценама, профитне марже могу достићи 20 одсто када се руски енергенти мешају са другим врстама како би се добило лож уље. Иначе, профити које трговци остварују на мешаном лож уљу другог порекла крећу се између 10 и 12 одсто, указује Тен.