Свет

Вртоглави пад Бајденовог рејтинга након што су у његовој кући пронађена поверљива документа

Очекује се да ће Бајден (80) покренути још једну кандидатуру за Белу кућу, можда већ следећег месеца, након обраћања 7. фебруара, наводи Ројтерс позивајући се на своје изворе
Вртоглави пад Бајденовог рејтинга након што су у његовој кући пронађена поверљива документа© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Рејтинг америчког председника Џозефа Бајдена ове недење је близу најнижег током његовог председничког мандата усред критика републиканаца због поверљивих докумената који су пронађени у његовој кући последњих месеци, показалали су резултати нове анкете Ипсоса, преноси Ројтерс.

Тродневна национална анкета, која је окончана у недељу, показала је да 40 одсто Американаца одобрава Бајденов учинак на месту председника, наспрам 39 одсто, у анкети од пре месец дана.

Бајден је почео 2023. подстакнут неочекивано снажним резултатима демократа на међуизборима. Инфлација у САД такође је опадала, а Републиканска партија запала је у нереде након што јој је било потребно неколико дана да изабере председника Представничког дома САД.

Али најновије анкете показују да ти фактори можда нису значајно променили став јавности о председнику док се припрема за очекивану кандидатуру за реизбор 2024. године.

Очекује се да ће Бајден (80) покренути још једну кандидатуру за Белу кућу, можда већ следећег месеца, након обраћања 7. фебруара, наводи Ројтерс позивајући се на своје изворе.

Републиканци у Конгресу последњих дана критиковали су председника након што је Бела кућа овог месеца саопштила да су Бајденови адвокати пронашли поверљиве документе у његовом дому у Вилмингтону у Делаверу почетком новембра – уочи избора.

Републиканци су рекли да Бајденов тим није био отворен у вези са открићима, а одлагање су означили као значајно када је администрација већ испитивала како је бивши републикански председник Доналд Трамп поступао са веома осетљивим поверљивим документима које је задржао у свом одмаралишту на Флориди, након што је напустио Белу кућу у јануару 2021. године.

Министарство правде именовало је специјалне саветнике, који су независни од политичког утицаја да испитају како Трампово тако и Бајденово руковање документима.

Правни стручњаци примећују да постоје значајне разлике између ова два случаја, а посебно да Бела кућа каже да је почела да предаје документе пронађене у Бајденовом дому чим су лоцирани, док је Трамп одбијао да то учини све док ФБИ није извршио претрес његове имовине.

Преузимајући дужност усред пандемије ковида 19, Бајденов мандат обележили су економски ожиљци глобалне здравствене кризе, укључујући растућу инфлацију. Прошле године, његов рејтинг је пао на чак 36 одсто у мају и јуну.

Анкета Ројтерс/Ипсос такође је показала опште незадовољство вођством Вашингтона.

Само 20 одсто испитаника рекло је да одобрава председника Представничког дома Кевина Макартија, највишег изабраног републиканског званичника у земљи. Само 35 одсто испитаника рекло је да има повољан став о Представничком дому, а 38 одсто је рекло да има позитиван став о америчком Сенату.

Анкета Ројтерс/Ипсос, спроведена широм Сједињених АмеричкДржава, прикупила је одговоре 1.035 одраслих грађана, користећи национални репрезентативни узорак. Ројтерс ипак напомиње да анкета има маргину грешке од три процентна поена.

image