Србија и Балкан

Ванредно у Србији: Двојицу однела река, евакуише се становништво, Осојане одсечено од света (ВИДЕО)

У Новом Пазару бујица однела двојицу људи, поплавни талас у Сјеници не памте ни најстарији мештани, у Гимназији и Техничкој школи без наставе, одсечена села
Ванредно у Србији: Двојицу однела река, евакуише се становништво, Осојане одсечено од света (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

Услед обилних падавина, проглашена је ванредна ситуација на територији пет локалних самоуправа и то на целој територији града Новог Пазара, као и општина Пријепоље, Тутин и Брус, и на делу територије општине Нова Варош (две месне заједнице Акмачићи и Божетићи), саопштио је МУП.

Према пресеку стања у 15 часова, до сада је укупно евакуисано 45 особа, и то две на територији Града Новог Пазара, девет на територији општине Сјеница, 12 на територији општине Пријепоље, четири на територији општине Прибој, 16 на територија општине Брус и две у месту Ивање (Пријепоље).

Поплавни талас који је у четвртак у зору задесио Сјеницу незапамћен је у градићу на Пештерској висоравни, а ситуација у овој општини и даље је критична. Река Грабовица поплавила је јутрос велики број објеката, под водом су дословце велики делови Сјеничког поља. Прекинути су путеви ка Доњој Вапи и Фијуљама, у техничкој школи и гимназији, чија су дворишта и подруми од јутрос поплављени, данас није било наставе.

"Киша је између уторка и среде падала непрекидно 24 сата, у среду увече падавине су престале, ниво Грабовице је прилично опао, и кад смо помислили да је најгоре прошло, јутрос у три сата киша је поново почела да пада, толико да се река излила из корита као никада до сада", каже за РТ Балкан Муниб Мујагић, председник Општине Сјеница. 

Он објашњава да је обалоутврда на кориту реке Грабовице кроз Сјеницу урађена пре 50 година и да се река сада по први пут излила преко зидова који штите град од поплавног таласа.

"Највећи проблем су планински, бујични потоци, који за кратко време толико набујају да од њих просто нема заштите", каже Мујагић.

Према подацима Меторолошке станице у Сјеници, на овом подручју је у последњих три дана пало 100 литара кише по квадратном метру и то на земљу која је претходно била засићена водом, па се све што ја пало на земљу и излило. Проток реке Увац која купи површинске воде са Пештерске висоравни данас око подне био је невероватних 209 кубних метара у секунду.

Како се објављено на Инстаграму 192, Осојане је одсечено од света. У селу нема ни струје и свака комуникација је прекинута.

Добра вест за ЕПС

Овако велики ниво падавина добра је вест за Електропривреду Србије јер се убрзано пуне акумулације Увачког, Златарског и Радоињског језера које водом напајају електране "Увац", "Кокин Брод" и "Бистрица". 

Критично је данас било и у Новом Пазару. У насељу Ћерамиџиница током читавог поподнева трајала је потрага за двојицом мушкараца, које је однела набујала река Трнавица.

Шеф Одељења за ванредне ситуације У Новом Пазару Исмаил Дупљак данас је изјавио да је ситуација у овој општини и даље тешка и критична.

"Двојица мушкараца који су нестали били су на обали, земља испод њих се обрушила и они су упали у реку која их је однела. Ватрогасно-спасилачке јединице трагају за њима", рекао је Дупљак.

По његовим речима реке Рашка, Јошаница, Бањска и Трнавица током преподнева достигле су максималне нивое и излиле су се на десетинама локација. У насељима на обалама река јуче и данас мештани, радници приватних фирми, ватрогасно-спасилачки тимови радили су на утврђивању обала. Људи на обалама ових бујичних токова данима већ грозничаво пуне вреће са песком и постављају их на обале у покушају да заштите своју имовину. На терену је и механизација јавних и приватних предузећа.

Вода однела двојицу У Новом Пазару

У насељу Ћермаиџиница у којој су нестала двојица мушкараца, ситуација је током читавог дана била критична, вода је продрла у неколико кућа. Мештани насеља испричали су нам данас да је један од њихових комшија упао у реку, други је покушао да му помогне, али их је вода обојицу однела. У води је био и трећи мушкарац који је покушао да помогне комшијама, није успео, али су њега, људи који су се затекли на обали, успели да спасу и извуку из ледене воде.

Проток Лима испод Пријепоља данас око подне био је 818 метара кубних у секунду, близу рекорда који је постављен у новембру 2011. године, када је проток ове реке био невероватних скоро 1.000 кубика у једном секунду.

И у овој општини ситуација је из часа у час све драматичнија. У општини је проглашена ванредна ситуација а Бродареву, Ивању, самом Пријепољу прете воде које Лимом стижу углавном са простора севера Црне Горе, где је, местимично пало и до 150 или 200 литара воде по квадрату. У Бродареву је ноћас евакуисана једна породица, мајка са шесторо деце, током ноћи изграђен је око насеља, према Лиму, још један одбрамбени појас. 

У општини Лучани ноћас излила се река Бјелица

"Јака киша која је падала током ноћи довела је до топљења снега и поплавног таласа па се Бјелица излила око насеља Гуча, Вича, Пухово, Турица где је под водом више од 100 хектара пољопривредног земљишта. Срећом, у том подручју нема поплављених кућа", каже за РТ Балкан Миливоје Доловић, председник Општине Лучани.

У општини Прибој Лим је јутрос угрозио пут према насељу Бањски Чамац јер се река излила, а под водом је, по речима Драгана Љељена, члана Општинског већа, и пет кућа у насељу Лука, где је једна породица евакуисана.

И док у долинама, дивљају бујични токови, на планини Голији током читавог дана траје права снежна мећава, а изнад Одвраћенице, на надморским висинама изнад 1.600 метара током ноћи и јутрос нападало је и близу пола метра снега а вејавица и даље траје.

Евакуација у Бошњачкој махали

Услед обилних падавина неколико домаћинстава у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице је поплављено, а евакуација становништва је у току.

На терену су спасилачке екипе и припадници ватрогасних јединица, које чамцима евакуишу угрожено становништво.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић апеловао је на грађане да се организују и да дођу код источног моста како би помогли службама у спречавању веће штете, јер вода брзо надолази у све већој количини.

Ситуација је аларманта, преноси Радио Косовска Митровица.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић обишао је данас поплављена места у тој општини и истакао да су све расположиве снаге на терену, како би се сачували имовина и животи људи.

Тодић је рекао да је формиран Кризни штаб за ванредне ситуације.

"Услед обилних падавина дошло је до надолска притока реке Ибар, бујичних потока који се никада пре нису појављивали. Ми смо као општина формирали штаб за ванредне ситуације и ставили смо све расположиве снаге у функцију, пре свега мислим на механизацију и на људство, ватрогасно спасилачку јединицу, Јавно комунално преузеће, Дирекцију за градско и грађевинско земљиште и волонтере, како бисмо пре свега сачували имовину и животе људи и како би ублажили последице ове елементарне непогоде", казао је Тодић.

Због обилних падавина у општини Лепосавић поплављене су главне саобраћајнице, путеви до многих насеља, као и поједина домаћинства.

image