Свет

Демонстранти бацају каменице, полиција сузавац: Масовни штрајкови у Француској због пензија (ВИДЕО)

Влада у Паризу планира да подигне старосну границу за одлазак у пензију за две године, чиме би Французи одлазили у пензију тек са 64 године
Демонстранти бацају каменице, полиција сузавац: Масовни штрајкови у Француској због пензија (ВИДЕО)© Kiran Ridley / Stringer

Француски радници ступили су данас у штрајк и придружили се протестима широм земље, заустављајући возове и прекидајући производњу струје у знак протеста против плана тамошње владе да подигне старосну границу за одлазак у пензију за две године, чиме би Французи одлазили у пензију тек са 64 године.

Како јавља дописник РИА Новости, на улицама Париза дошло је до сукоба демонстраната и полиције која је употребила сузавац након што су протестанти почели да гађају француске снаге безбедности каменицама, флашама, ватрометом и петардама.

Штрајкови и застоји представљају велики тест за председника Француске Емануела Макрона јер тврди да је његов план пензионе реформе, који је према истраживањима изузетно непопуларан, "неопходан како би се целокупан систем сачувао од пропасти", пише Ројтерс.

"Плате и пензије се морају повећати, а не старосна граница за одлазак у пензију", писало је на великом транспаренту који су носили радници на отварању протесне шетње у Туру у западној Француској.

"Ако ова реформа прође, мораћу да припремим ходалицу", рекла је педесетогодишња социјална радница и додала да је њен посао превише захтеван да би га радила две додатне године.

"Не реформи", писало је на великом транспаренту у Ници.

Померање старосне границе за одлазак у пензију за две године и продужење периода исплате донело би додатних 17,7 милијарди евра годишњих пензијских доприноса, чиме би се ускладили приходи и расходи пензионог система до 2027. године, наводи Министарство рада Француске.

"Ова реформа је неопходна и праведна", поновио је и министар рада Оливије Дупо за локалне медије.

Синдикати, са друге стране, тврде да постоје и други начини да се осигура одрживост пензионог система, као што су опорезивање најбогатијих или повећање доприноса послодаваца или добростојећих пензионера.

"Овај проблем се може решити на другачији начин, путем опорезивања. Радници не би требало да плаћају дефицит јавног сектора", рекао је Лоран Берже, лидер највећег француског синдиката ЦФДТ-а.

На истом протестном скупу у Паризу, 65-годишњи пензионисани ватрогасац рекао је да је тамо зато што је забринут за своје две ћерке.

"Моја деца не би требало да раде дуже од мене", рекао је он, додајући да би влада уместо тога требало да се позабави "стварним проблемима попут здравственог сектора".

Како наводи Ројтерс, изазов за синдикате биће претварање противљења реформи и гнева, због кризе изазване високим трошковима живота, у масовни друштвени протест који би могао да натера Владу Француске да промени план.

Очекује се да ће синдикални лидери, који су изјавили да су данашњи протести само почетак, вечерас најавити нове штрајкове и протесте.

Француски Парламент, у коме је Макрон изгубио апсолутну већину, тек треба да одобри најављену реформу границе за одлазак у пензију, а председник се нада да ће она бити усвојена уз подршку конзервативаца.

У Француској су, преноси Ројтерс, између осталих данас посао напустили наставници, радници у рафинерији и машиновође, радио Франс Интер је уместо уобичајеног програма пуштао музику, а штрајковали су и државни службеници и возачи аутобуса. Локални и регионални возови су већински обуставили вожње, у Паризу су затворене поједине метро станице и саобраћај је био веома отежан. На аеродрому Орли отказан је сваки пети лет. 

Радница ресторана која није могла да оде на посао зато што јој је воз отказан рекла је Ројтерсу да подржава штрајк иако она сама није учествовала.

У Паризу су ученици блокирали најмање једну средњу школу у знак подршке штрајкачкој акцији.

image