Србија и Балкан

Вучић из Давоса: Путин није лудак, нисмо се чули девет месеци

Говорећи о питању санкција Русији, Вучић је рекао да не верује да ће оне донети нешто добро
Вучић из Давоса: Путин није лудак, нисмо се чули девет месеци© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Председник Србије Александар Вучић казао је у Давосу на панелу портала "Политико" под називом "Ширење европског хоризонта" да жели што пре да види крај рата у Украјини.

Одговарајући на питање новинара да ли мисли да је председник Русије Владимир Путин ратни злочинац рекао да није ту да било коме суди.

"Да будем искрен, када говоримо о контактима и блискости, ја нећу рећи да је Путин лудак, као што сам чуо у Давосу. Ја се са тим не слажем", казао је председник Србије.

"Рекао бих да има много европских лидера који су отишли у Москву у последње време, а ја се нисам с њим чуо осам или девет месеци и последњи пут кад смо се чули било је питање гаса", рекао је Вучић додајући да није био ни срећан ни незадовољан начином на које је то питање решено.

Вучић је потом иронично напоменуо и да га нико од европских лидера није обавестио о садржају својих разговора с руским председником.

Говорећи о питању санкција Русији, Вучић је рекао да не верује да ће оне донети нешто добро и истакао да је Србија гласала за резолуције којима се чува територијални интегритет Украјине.

"Мрзим да будем у друштву људи који имају једно мишљење, верујем у различитост", навео је Вучић.

На питање о ставу Србије по питању рата у Украјини, Вучић је затражио појашњење - на који став се тачно мисли.

"Реците који је то став. Читам последњих месеци да сам ја мали Путин, да ћу покренути рат против суседа. Објављено је више од 1.700 чланака у светским медијима, а ми нисмо никога напали, и то се неће ни десити. Мало сам и циничан. То је била брутална лаж, као и многе друге. Што се тиче рата у Украјини, ми подржавамо територијални интегритет Украјине, као што подржавамо територијални интегритет Србије. Када ме питају да ли је Крим део Украјине, ја кажем да је то део Украјине, као и Донбас", рекао је Вучић.

Вучић истиче да Србија свој став неће мењати, и да ће бити верна и поштовати територијални интегритет сваке чланице УН.

"Вернији смо од неких других земаља, које су промениле свој став о територијалном интегритету Србије. Србија поштује Повељу УН, и резолуције УН. Моје питање је зашто велике силе не поштују то. Није смешно, Резолуција 1244 је и даље на снази. Ми поштујемо, неки други не поштују. Сви нас питају када ћемо увести санкције. А заборављате да смо ми искусили те санкције, и не верујем да то доноси нешто добро", казао је Вучић.

Председник додаје да Србија има добру стопу раста, и да је питање сада како да наша земља настави истим или јачим темпом.

"Шта да урадимо на бројним пољима по питању владавине права. Нема ту неких великих снова, нити смо ентузијастични као пре. Ни ЕУ није више ентузијастична, као што смо ми мислили да јесте. Популарност ЕУ у земљама региона пада, због различитих притисака на те земље. Код нас због Косова и Метохије, у Северној Македонији због притисака у вези са њиховим идентитетом", казао је Вучић.

"Сигуран сам да Србија неће ускоро постати чланица ЕУ"

Он је рекао да је Србија направила напредак у реформи правосуђа, али да зна да наша земља неће брзо постати чланица ЕУ.

Рекао је и да је песимистичан по питању уласка у ЕУ у скоријем периоду, и да не мисли само на Србију, већ на све земље региона.

"То је важно за нас, пошто можемо да разговарамо о различитим питањима са европским лидерима", рекао је Вучић.

Како је рекао, "нема великих снова" када је улазак у ЕУ у питању.

"У праву сте, нисмо ентузијастични као што смо раније били, а на неки начин ни ЕУ није пуна ентузијатма када смо ми у питању. То су чињенице, и сви бројеви ЕУ показују, а ја пратим бројеве у региону, да популарност ЕУ опада у региону. У Северној Македонији и Србији посебно, чак Црној Гори, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да не зна да ли ћемо бити део ЕУ сутра или прекосутра, али да зна да наша земља неће брзо постати чланица ЕУ.

Вучић је казао да је током времена док је немачка канцеларка Ангела Меркел била политички активна, ситуација на Западном Балкану била мирнија, а премијер Албаније Еди Рама казао је да није сагласан са тим.

"Сам сам изабрао где ћу да седнем"

Вучић је након панела новинарима из Србије казао да је задовољан учешћем у Давосу.

"Мислим да смо добро представили нашу позицију, политику и ставове на језгровит и прецизан начин инсистирајући на поштовању међунардонг јавног права", казао је он.

Вучић је додао да је у ратно време изгледа потребно да сви мисле исто, а да он сматра да је добро да се унесе мало плурализма у мишљењу, додајући да је задовољан што је могао да представи Србију на рационалан начин.

На питање о сусрету са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, Вучић је рекао да је добро што су отворени канали за разговоре.

"Он је мени рекао шта они нама замерају, ја сам рекао шта ми њима замерамо, и направили смо канале комуникације који ће надам се омогућити да постигнемо нешто добро за српски и хрватски народ", казао је он.

Вучић је коментаришући фотографију са панела о Западном Балкану рекао да је сам изабрао где ће да седне.

"Иако су ме три пута молили да пређем у први ред, нисам то желео", рекао је Вучић оцењујући да неће да буде "део чопора".

На питање са каквим планом долазе специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик за Западни Балкан САД Габријел Ескобар и саветници из Француске, Немачке и Италије ако знају које су црвене линије Србије, Вучић је одговорио да долазе са својим планом.

"Са планом који њих занима, они су сила, они су велики, ми смо мали, зато ће разговори бити тешки", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује да ти разговори буду тешки.

На панелу су учествовали, осим Вучића и Раме и председница Европског парламента Роберта Метсола и председник Владе Републике Ирске Лео Варадкар.

image