Русија

Украјина укида УПЦ? "Могло би да изазове највећи верски сукоб"

Против начелника Кијево-печерске лавре, митрополита Павла, покренут кривични поступак
Украјина укида УПЦ? "Могло би да изазове највећи верски сукоб"www.globallookpress.com © Sergey Petrov

Украјинска влада поднела је данас скупштини предлог закона којим би могла да се укине Украјинска православна црква уколико украјинске власти закључе да је повезана са Русијом.

ТАСС наводи да је предлог закона састављен према упутствима украјинског председника Владимира Зеленског.

Представник владе Украјине у скупштини, Тарас Мелничук, написао је на Телеграму да предложени закон предвиђа измене и допуне важећег закона који онемогућава деловање верских организација чији је центар управљања ван Украјине, и то у држави "која врши агресију на Украјину".

Украјински председник Зеленски је средином децембра наложио парламенту да изради предлог закона о забрани ''верских организација повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији'', наводи ТАСС.

Руси представили репресивне доказе према УПЦ

Руско Министарство спољних послова прокоментарисало је данас седницу Савета безбедности УН-а, која је на иницијативу Русије пре два дана била одржана на тему терора којем је подвргнута канонска Украјинска православна црква (УПЦ).

Руска страна представила је низ доказа којима се указује на репресивну политику против УПЦ, а која, како је саопштило руско Министарство спољних послова, обједињује милионе православних верника у суседној Украјини.

Провокације кијевског режима које се огледају и у сфери религије само продубљују већ постојећу кризу и доприносе да се перспектива мирног регулисања украјинског сукоба чини још даљом, упозорило је министарство.

Међу њима налазе се они који показују да су украјинске снаге вршиле масовне претресе по манастирима и другим објектима украјинске канонске цркве, пљачкале и заузимале храмове под маском "добровољних прелазака" у другу вероисповест, покретале кривичне поступке против свештенства и јавно по медијима клеветале цркву, наводи се у званичном саопштењу.

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја нагласио је уједно да сав терор, којем је подвргнута УПЦ, не само да крши Устав Украјине, већ и норме међународног права. Услед тренутног сукоба у Украјини, ово би стога могло довести до "опасних последица и највећег унутарконфесионалног сукоба у историји савремене Европе", упозорило је данас руско министарство.

У међувремену, неколико сати након званичног саопштења руске стране, медији су пренели да се са малтретирањем свештенства није стало, те да је управнику Кијево-печерске лавре, митрополита Павла, покренут кривични поступак. Он је оптужен за изазивање верске мржње.

Повод је био његов божићни говор у којем је расколничку Православну цркву Украјине (ПЦУ) и њене припаднике назвао "безбожницима и разбојницима који воде отворени рат против Цркве". На Божић, Оружане снаге Украјине зауставиле су митрополита Павла испред главног храма Кијево-печерске лавре, након чега му нису допустиле да одслужи празнично богослужење. Службу је у овом манастиру одржала ПЦУ, а на њој су махом присуствовали "нацистички војници" и новинари. 

Подсетимо, у Украјини, поред УПЦ, од 2018. године постоји и аутокефална црква, настала као резултат спајања две неканонске црквене структуре – Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије и Украјинске аутокефалне православне цркве. Ова формација добила је назив Православна црква Украјине (ПЦУ). Руска православна црква назвала ју је "канонски безначајном".

image