Свет

Пентагон признао: "Абрамси" не иду у Украјину, скупо им одржавање

Иако се Вашингтон премишља, Немачку ништа не спречава да одобри слање тенкова "леопард-2", који имају високу ефикасност и борбену способност, пише лист "Скај њуз Арабија"
Пентагон признао: "Абрамси" не иду у Украјину, скупо им одржавањеwww.globallookpress.com © IMAGO

Сједињене Америчке Државе не желе да пошаљу тенкове "абрамс" у Украјину због високих трошкова одржавања и коришћења, објавио је данас "Скај њуз Арабија", позивајући се на извор из Пентагона.

Један од разлога што се ови тенкови неће наћи у пакету војне помоћи Украјини, наводно је и то што је на њима "тешко обучити украјинске трупе у кратком периоду до пролећа".

Исти извор је критиковао Немачку због њене "неуравнотежене" позиције и јер доводи у везу предају тенкова "леопард-2" Кијеву са снабдевањем тенковима "абрамс". "Немачку ништа не спречава да одобри испоруку тенкова 'леопард-2', који имају високу ефикасност и борбену способност", рекао је он.

Немачки лист "Зидојче цајтунг" објавио је у среду, позивајући се на сопствене саговорнике, да је канцелар Олаф Шолц у телефонском разговору са америчким председником Џозефом Бајденом рекао да ће Берлин "леопарде" послати Кијеву само ако и Вашингтон пошаље своје "абрамсе". Ако је веровати листу, амерички лидер током позива није дефинитивно потврдио планове Вашингтона да Кијеву достави тенкове.

Западни министри одбране окупиће се сутра у америчкој бази Рамштајн у Немачкој како би разговарали о даљој помоћи Кијеву, пре свега о примопредаји тенкова "леопард".

image