Свет

Састанак заказан: Немачка и Америка без договора око тенкова

Извор из немачке владе рекао је да ће Берлин повући своје примедбе ако Вашингтон пошаље своје тенкове "абрамс"
Састанак заказан: Немачка и Америка без договора око тенковаwww.globallookpress.com © Armin Weigel

Западни савезници обећали су данас милијарде долара за ново оружје за Украјину, али питање да ли ће послати и тенкове немачке производње остало је без одговора, а Берлин тек треба да сигнализира да ли ће укинути вето, пренео је Ројтерс.

У страху да ће зима дати руским снагама времена да се прегрупишу и покрену велики напад, Украјина се залаже за борбене тенкове "леопард", које има низ НАТО земаља, али за чије пребацивање у Украјину је потребно одобрење Немачке.

Извор из немачке владе рекао је да ће Берлин повући своје примедбе ако Вашингтон пошаље своје тенкове "абрамс", наводи Ројтерс.

Немачки канцелар Олаф Шолц, социјалдемократа, није био вољан да пошаље оружје за које би се могло протумачити као провокација Москви. Многи западни савезници Берлина кажу да је забринутост погрешна, с обзиром на то да је Русија већ у потпуности посвећена рату.

Амерички министар одбране Лојд Остин и нови немачки министар одбране Борис Писторијус састали су се у Берлину, али није било речи о напретку уочи састанка десетина савезника сутра у Рамштајну, главној европској ваздушној бази Вашингтона.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је касније у четвртак о могућности немачког одобрења: "Ја сам умерено скептичан, умерено песимиста јер се Немци бране од овога као што се ђаво штити од свете воде".

Украјински председник Владимир Зеленски је прикривено критиковао Немачку због њеног става.

"Ја сам моћан у Европи, помоћи ћу ако ће помоћи и неко други ван Европе. Чини ми се да то није баш исправна стратегија", рекао је Зеленски.

Сутрашњи састанак у Рамштајну се сматра шансом за Запад да Украјини да оно што јој је потребно да победи Русију 2023. године, наводи Ројтерс додајући да је група од 11 земаља НАТО-а већ најавила оклопна возила и противваздушну одбрану.

Али Кијев каже да су му потребни тешки тенкови да одбрани руске нападе и поврати територије.

"Ми немамо времена, свет нема ово време", написао је у четвртак у Телеграму Андриј Јермак, шеф администрације украјинског председника.

"Ми плаћамо спорост животима нашег украјинског народа. Не би требало да буде тако", навео је Јермак.

Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен рекла је да је уверена да ће се наћи решење за снабдевање Украјине модерним борбеним тенковима, али да ће Холандији, која изнајмљује тенкове "леопард 2" од Немачке, бити потребно зелено светло Берлина пре него што одлучи да ли да учествује.

Извор из немачке владе рекао је да Берлин још није примио захтев од било које земље за дозволу за поновни извоз тенкова. Тенкови 'леопард 2', предводник војске широм Европе и које је Немачка направила у хиљадама током Хладног рата, једина су погодна опција доступна у довољно великом броју према неким западним савезницима.

Амерички званичници кажу да још немају планове да пошаљу "абрамс", за који се сматра да користи превише горива за снабдевање кијевског напетог логистичког система на фронту.

Рат уништавања

И Писторијус и Остин су говорили о важности подршке Украјини уочи њиховог састанка, али се ниједан није директно позабавио питањем тенкова.

На церемонији након полагања заклетве као министар, Писторијус је рекао: "Ово нису нормална времена, имамо рат који бесни у Европи. Русија води брутални рат уништења једне суверене земље, Украјине".

Остин је описао Немачку као једног од најближих савезника Вашингтона и захвалио јој на досадашњој подршци Украјини.

Пољска и Финска су већ рекле да ће послати "леопарде" ако Немачка укине вето. У знак растуће фрустрације, Пољска је сугерисала да би то могла учинити чак и ако Немачка покуша да то блокира.

Било је знакова несугласица унутар немачке владајуће коалиције. Шолцов заменик Роберт Хабек, из његових коалиционих партнера Зелених, рекао је прошле недеље да Немачка неће стати на пут другим земљама које шаљу "леопарде" у Украјину.

Везивање "леопарда" за америчке тенкове "абрамс" могло би пребацити терет одлуке на Вашингтон. Колин Кал, главни политички саветник Пентагона, рекао је у среду да тенкови "абрамс" вероватно неће бити укључени у следећи огроман пакет војне помоћи Вашингтона вредан две милијарде долара, на чијем челу ће бити оклопна возила "страјкер" и "бредли".

"Абрамсов тенк је веома компликован део опреме. Скуп је. Тешко је тренирати на њему. Има млазни мотор", рекао је Кал.

image