Свет

Председница Молдавије: Знамо да вам је Украјина приоритет, али и нама треба оружје

Молдавија је поднела званичан захтев за придруживање Европској унији само недељу дана након што су руске трупе ушле у Украјину прошлог фебруара
Председница Молдавије: Знамо да вам је Украјина приоритет, али и нама треба оружјеwww.globallookpress.com © Cristian Cristel/XinHua

Председница Молдавије Маја Санду затражила је од западних савезника да тој држави обезбеде системе противваздушног надзора и одбране. 

"Затражили смо системе ваздушног надзора и одбране. Разумемо да је Украјина приоритет, али се надамо да ћемо и ми добити неке", рекла је Санду у разговору за Ројтерс на маргинама Светског економског форума у ​​Давосу.

Молдавска прозападна влада снажно је подржала Кијев и поднела је званичан захтев за придруживање Европској унији само недељу дана након што су руске трупе ушле у Украјину прошлог фебруара, пише агенција.

Санду је рекла да је војни буџет државе повећан и да влада разговара са ЕУ о додатној војној помоћи. Истовремено, оптужила је Москву да покушава да дестабилизује Молдавију.

ЕУ је прихватила захтев Молдавије за чланство у јуну када је исти статус проширила на суседну Украјину.

То је за Санду био велики тријумф, будући да је Молдавија једна од најсиромашнијих држава у Европи која се суочава са бројним економским проблемима, наводи Ројтерс.

Санду је изјавила да ће њеној земљи 2023. године бити потребно најмање 600 милиона евра финансијске подршке међународне заједнице како би могла да заштити грађане од инфлације.

image