Србија и Балкан

Неизвесна ноћ у великом делу Србије: Најављене нове кише, евакуисана и беба

Водостај Лима је и даље је у порасту због падавина које не престају у овом делу Србије и на северу Црне Горе
Неизвесна ноћ у великом делу Србије: Најављене нове кише, евакуисана и беба© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Обилне падавине угрозиле су велики део западне Србије, а како су најављене нове кише, житеље општина Пријепоље, Прибој, Нови Пазар, Сјеница, Брус и околних места очекује још једна неизвесна ноћ. 

У Пријепољу ће за значајан број грађана наредна ноћ бити и хладна, зато што је велики део града остао без грејања када је поплављена локална котларница, пренео је портал "Пријепоље инфо".

Председник општине Пријепоље, у коме је поплављено око 100 домаћинстава, Владимир Бабић изјавио је да је ситуација у Бродареву и Залугу најкритичнија, додајући да је Ивањско поље поплављено, али да на том простору становништво није угрожено.

У ишчекивању нових падавина, полиција и припадници Сектора за ванредне ситуације обезбеђују неколико локација у центру Пријепоља, међу којима и висећи мост на Лиму, реци која је се тренутно налази на коти од 374 центиметара.

Висећи мостови затворени су и у суседном Прибоју. У овој општини критично је и у Бањском чамцу, где је под водом локални пут који води ка гробљу.

У прибојском насељу Лука, вода је продрла у пет кућа. Евакуисано је домаћинство Јањушевића, а међу члановима је, како преносе локални медији, и шестомесечна беба. 

Све расположиве екипе општинских служби су на терену и помно прате развој ситуације. Водостај Лима је, иначе, и даље је у порасту, због падавина које не престају у овом делу Србије и на северу Црне Горе.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић вечерас је обишао поплављена подручја где је истакао да су припадници Сектора за ванредне ситуације данас обавили 84 евакуације.

Он је поручио да ће припадници ватрогасно-спасилачких јединица остати на овим подручјима све док грађани не буду у потпуности безбедни.

"У овом тренутку имамо шест спасилачких специјалистичких тимова за спасавање и рад на води, који у овом тренутку траже две особе које је однела бујица. Од данашње 84 евакуације, пет је било у Новом Пазару, девет у Сјеници, 30 у Пријепољу, 24 у Прибоју и 16 у Брусу", навео је он.

"Наравно, и даље настављамо да радимо, 94 припадника ватрогасно-спасилачких јединица су овде у Новом Пазару и остаће и даље колико је потребно да би грађани били безбедни", додао је министар.

Услед обилних падавина које су проузроковале пораст водостаја и изливање река и бујичних потока ванредна ситуација проглашена је на територији Новог Пазара, Пријепоља, Тутина и Бруса, као и на делу територије општине Нова Варош.

У нововарошким месним заједницама Божетићи и Акмачићи набујали планински потоци и речице оштетили су више сеоских путева, а вода је продрла и у поједине стамбене објекте. 

Река Бистрица у другом делу те општине прети да се излије код фабрике "Златарпаст" и угрози производне хале. 

Припадници Сектора за ванредне ситуације који су константно на терену до сада су евакуисали 84 особе, а у подручјима угроженим поплавама ангажовани су тимови за црпљење воде.

Ванредно стање и у Рудом

У Рудом су угрожена четири насеља уз Лим и Увац и у том делу општине проглашена је ванредна ситуација.

Службе су на опрезу и у Фочи, а Дрина и Ћехотина су у благом порасту, за сада без претњи од изливања.

"Не би требало да дође до изливања, ништа не смемо препустити случају и далје смо у стању приправности 24 часа", рекао је Милош Јакић шеф Одсека цивилне заштите општине Рудо.

image