Русија

Антонов одговорио Америци: Русија никада није претила нуклеарним оружјем

Америчка администрација се води политиком која има за циљ наношење стратешког пораза Москви, што свет убрзано води ка катастрофалном сценарију, нагласио је амбасадор Русије у Вашингтону
Антонов одговорио Америци: Русија никада није претила нуклеарним оружјемwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Нико у руском политичком и војном врху није претио употребом нуклеарног оружја, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов у одговору на захтев новинара да прокоментарише тврдње званичника вашингтонске администрације да Москва користи опасну и непромишљену реторику у вези са нуиклеарним наоружањем.

"Искрено говорећи, одавно смо престали да се чудимо празним и неодговорним оптужбама да наша земља наводно прети нуклеарним оружјем. Нико у руском политичком и војном врху никада није говорио на тај начин. По овом питању полазимо од заједничке изјаве председника Русије и САД из 2021. да у нуклеарном рату не може бити победника и да га никада не треба покренути. Овај принцип је потврђен у оквиру нуклеарне 'петорке' јануара 2022. године", подсетио је Антонов.

Према његовим речима, администрација САД, заједно са својим савезницима, покренула је свеопшти хибридни рат против Русије на својој територији.

"Истовремено се иживљавају над партнерима у НАТО-у, терајући их да финансирају ренесансу америчког војно-индустријског комплекса. Америчка одбрамбена индустрија није видела толики новац ни за време Хладног рата", оценио је руски званичник.

Америчка администрација се води политиком која има за циљ наношење стратешког пораза Русији, који ће свет довести до катастрофалног сценарија, сматра амбасадор. 

"Једино што Москва ради јесте да стално упозорава Вашингтон да његова политика наношења стратешког пораза Русији 'на бојном пољу' убрзано води свет ка катастрофалном сценарију", рекао је Антонов.

Он сматра да се Вашингтон не обазире на поруке из Москве.

"Желео бих да поставим америчком друштву питање које је давно требало да им буде постављено - шта још Русија треба да каже или уради да би се усијане главе у администрацији у Вашингтону уразумиле и спречиле нуклеарни армагедон за који је руководство Беле куће, у очима јавности, толико забринуто и толико спремно да спречи?", упитао је Антонов.

image