Србија и Балкан

РТ Балкан на месту поплава: Борба са набујалим Лимом, у Новом Пазару настављена потрага за несталима

Ибар се ноћас излио на територији града Краљева и општине Рашка где је поплављено индустријска зона, а угрожена је и предшколска установа, надомак реке
РТ Балкан на месту поплава: Борба са набујалим Лимом, у Новом Пазару настављена потрага за несталима© FOTO TANJUG/FOTO SRBIJAVODE

Мештани, представници "Србија вода" и спасиоци-ватрогасци из Сектора за ванредне ситуације направили су у Бродареву током протекле ноћи прави подвиг. Они су, како нам јутрос преноси председник Општине Пријепоље Владимир Бабић, изградњом додатног дела обалоутврде и препумпавањем воде успели да од поплавног таласа, који је ишао низ Лим, спасу насеље Јалија у коме је 30–40 кућа и исто толико породица.

У насељу Залуг, ближе Пријепољу, где је линија одбране знатно дужа, око два и по километара, Лим је током ноћи поплавио тридесетак кућа, део мештана је евакуисан, а оне који су остали читаве ноћи обилазили су чамцима ватрогасци и спасиоци па повређених, нити додатних проблема није било.

Добра вест јесте да је Лим после поноћи почео да опада и у Црној Гори и на делу тока према Бродареву и Пријепољу и то три-четири центиметра на сат. Проток Лима кроз Пријепоље ноћас је био око 900 кубика у секунди и тај проток после поноћи је стабилизован.

У Новом Пазару и током ноћи настављена је потрага за двојицом мушкараца које је јуче у насељу Ћерамиџиница однела набујала река Трнавица. Несрећа се догодила када је група људи у овом насељу покушала да направи насип а одронио се део обале. Најпре је у реку упао један од мушкараца, а други, његов комшија стаклорезац Сафет Зекић покушао је да помогне несрећном човеку, али је бујица и њега повукла.

Елвис Зекић, син несталог Сафета, синоћ је испричао новинарима да је видео тренутак када је његов отац, покушавајући да спаси комшију упао у воду.

"Скочио сам за њим, али, није било помоћи, река га је однела неповартно. Умало и мене да однесе", испричао је Елвис.

Спасиоци и мештани претражују од јуче и реку Трнавицу али и Јошаницу и Рашку у које се улива Јошаница.

Ниво река у Новом Пазару, али и у Сјеници опао је током ноћи. У Сјеници су и даље под водом на десетине кућа, али и велике површине пољопривредног земљишта.

"Ниво реке Грабовице, која је у четвртак поплавила центар Сјенице и излила се преко обалоутврде, знатно је током ноћи опао али је нова невоља на видику. Од ноћас пада јак снег, у вишим пределима већ га има од 15 до 20 центимтара, мећава се не стишава, температура је минус два-три степена Целзијуса и никад нам се до сада није десило да директно из поплава уђемо у јаке снежне падавине, у мраз. То ће додатно отежати ситуацију свима чије су куће поплављене", рекао је јутрос за РТ Балкан председник Општине Сјеница Муниб Мујагић.

У Сјеници су претходних дана евакуисане 24 особне, у Прибоју 30, Бродареву девет, Новом Пазару петоро људи.

За послењих 24 сата на Пештерској висорани, уз 100 литара воде по квадрату колико је пало протеклих три дана, пало је још 14 литара воде по метру квадратном.

Река Ибар излила се ноћас на територији општине Рашка. Поплављено је индустријска зона, више прилазних улица а угрожени су и предшколска установа, спортски центри који се налазе надомак реке, као и аутобуска станица. Ибар се излио и на територији општине Краљево.

Снег пада у већем делу Западне Србије. У Новој Вароши висине снежног покривача јутрос је у вишим деловима и изнад 10 центиметара, слично је и на Златибору. Температура је испод нуле.

У Србији је на снази ванредна ситуација у седам општина због изливања река услед обилне кише, а Републички хидрометеоролошки завод упозорава да ће на Лиму код Пријепоља водостај још наредна 24 часа бити у порасту и изнад границе ванредне одбране од поплава.

image