Свет

Потпуковник САД: Модерно НАТО оружје неће преокренути ситуацију у Украјини

Бивши потпуковник америчке војске Данијел Дејвис, који је четири пута био на ратишту, истиче дубоко неразумевање модерног ратовања па тим и очекивања од оружја које Кијев упорно тражи од Запада
Потпуковник САД: Модерно НАТО оружје неће преокренути ситуацију у Украјиниwww.globallookpress.com © Jörg Hüttenhölscher via www.imag/www.imago-images.de

Модерно НАТО оружје можда неће бити довољно за успешну украјинску офанзиву, сматра Данијел Дејвис, бивши потпуковник америчке војске.

У ауторском тексту за безбедносни портал 1945, Дејвис наводи да постоји дубоко неразумевање модерног ратовања па самим тим и очекивања од оружја које Кијев упорно тражи од Запада.

Ситуација у Украјини, где је Русија прошлог фебруара покренула специјалну војну операцију, "није толико добра како многи мисле".

Нада коју осећају и Украјина и Запад је разумљива. С обзиром да су се украјинске трупе одупирале снагама Владимира Путина скоро годину дана користећи стару совјетску опрему, чини се реалним веровати да ако Запад обезбеди Кијеву исте модерне системе наоружања које користи НАТО, онда ће снаге Владимира Зеленског преокренути ситуацију и потиснути руске снаге назад.

Али, наводи Дејвис, "потребно је много више за стварање борбене моћи од увођења чак и стварно доброг и модерног оружја".

"Данас у САД има изузетно мало људи који имају било какво борбено искуство, а веома мали проценат њих се борио или обучавао за тенковске борбе. Подсвесно или не, истина је да неки изједначавају 'стварност' приказану у видео-игри 'Кол оф дјути' са начином на који ствари функционишу у стварној борби", навео је он.

"У видео-игри, неко једноставно 'добије' војну опрему или возила, а затим поседује пуну борбену способност тог комплета. Дакле, када играч добије блиндирано возило, добија користи од возила у потпуности са његовим поседовањем. Права борба није ништа слично томе", додао је Дејвис.

"Зеленски и његови високи војни званичници од почетка сукоба траже тенкове и оклопна возила. Они тврде да ће, ако Запад обезбеди довољан број тенкова, борбених возила, артиљерије и система противваздушне одбране, моћи да отерају Русе са своје земље", подсећа потпуковник.

"Постоји много више у стварању борбене моћи од пуког поседовања врсте и количине савремених оклопних возила. Не могу довољно да нагласим колико ће Украјини бити тешко да произведе неопходне механизоване снаге да протера руске снаге у садашњим условима", навео је он.

Тенкови, борбена возила пешадије (ИФВ), хаубице, системи противваздушне одбране, борбени авиони и слично, пружају максималан капацитет само ако су корисници потпуно обучени и искусни.

Даље, чак и са квалификованим посадама, возила морају бити снабдевена довољним количинама горива и муниције, правилно и рутински одржавана и опремљена стручним особљем на нивоу посаде, вода, чете и батаљона.

Прекид било које карике у овом ланцу значи да чак и најбоља опрема постаје маргинално корисна, навео је потпуковник са 21-годишњом војном каријером која је укључивала обуку, операције и директну борбу у тенковима и борбеним возилима.

image