Свет

Мишел признао: Увођење санкција Русији све теже

Западу је све компликованије да се избори са антируским санкцијама
Мишел признао: Увођење санкција Русији све тежеwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Европска унија ће наставити да разматра нове рунде санкција Русији, иако су дебате међу земљама чланицама сваки пут све изазовније, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел.

"Свака дебата о санкцијама је много тежа од претходне", рекао је Мишел новинарима у Кијеву, након сусрета са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Он је напоменуо да је имао добре разговоре са Зеленским и да ће обавестити своје колеге о украјинским предлозима.

"Уверен сам да ћемо моћи да појачамо притисак на Кремљ", рекао је председник ЕС.

Мишел је, иначе, дошао у "ненајављену" посету Кијеву делом како би помогао у планирању самита ЕУ-Украјина заказаног за 3. фебруар, преноси "Блумберг".

Бивши белгијски премијер, чија улога подразумева председавање састанцима земаља чланица ЕУ, оценио је да генерално треба појачати санкције и да би у њих "требало укључити више земаља како би се одупрли Русији".

Мишел је поменуо још једну "тешку одлуку", а то су борбена возила. Казао је да би земље ЕУ требало да обезбеде више тенкова Украјини и нагласио да разуме зашто је та тема компликована за Немачку.

"Мислим да је потребно обезбедити тенкове Украјини. Међутим, потребно је и да разумемо Немачку јер то није лака одлука", каже Мишел.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у уторак да ЕУ намерава да уведе 10. пакет санкција Москви.

Упркос овим најавама, јасно је да је Западу све теже да се избори са антируским санкцијама које су им се и те како обиле о главу. Да бројна ограничења нису имала жељени ефекат показује податак да су Сједињене Америчке Државе постале највећи купци руске нафте, упркос позивима Вашингтона остатку света да не купује руске енергенте.

САД су традиционално биле велики купац руског рафинисаног производа "девичанско гасно уље" (ВГО). Сада, пошто не могу да купе ВГО директно од Русије, купују га од индијских рафинерија, а ВГО из ових рафинерија се прави од руске сирове нафте.

Велика Британија је, с друге стране, повећала увоз енергената из највеће индијске рафинерије која, пак, увози сирову нафту из Русије, показавши тако да санкције које је Запад увео Москви практично немају ефекта.

Британски "Телеграф" навео је да је такав ланац снабдевања потпуно у складу са правилима Уједињеног Краљевства, али су подаци показали да су напори Лондона да "одсече" прилив готовине Кремљу поткопани. Саветник украјинског председника Владимира Зеленског Олег Устенко због тога је оптужио компаније да "користе слабости режима санкција".

image