Србија и Балкан

Рочиште Тачију у Хагу одложено због "Дана независности тзв. Косова"

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности, убиства, мучења, киднаповања Срба, Рома и нелојалних Албанаца од марта 1998. до септембра 1999.
Рочиште Тачију у Хагу одложено због "Дана независности тзв. Косова"© Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Специјализована већа у Хагу променила су датум одржавања рочишта припремне коференције некадашњим лидерима ОВК, који су оптужени за мучење 407 и убиство најмање 98 затвореника у илегалним затворима на КиМ и на северу Албаније, јер је 17. фебруара, када је првобитно било заказано рочиште, дан када је тзв. Косово прогласило независност преноси "Репотери".

Иако је првобитно датум конференције био 17. фебруар, по одлуци специјализованог тужиоца Метјуа Хаулинга, датум одржавања припремне конференције у случају против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Селимија и Јакупа Краснићија померен је пошто се на самопроглашеном Косову 17. фебруара обележава 15 година од проглашења независности.

Последња припремна конференција за суђење бившим челницима ОВК одржана је 18. јануара када је одлучено да суђење почне у марту.

Они су ухапшени 4. и 5. новембра 2020. године и од тада су у притвору. У првом појављивању пред судом изјавили су да нису криви.

Оптужница против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Селимија и Јакупа Краснићија потврђена је 26. октобра 2020. године.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности, убиства, мучења, киднаповања Срба, Рома и нелојалних Албанаца, од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 илегална затвора на територији Косова и Метохије, али и на две локације у Албанији.

Конкретно, оптужени су за мучење 407 и убиство најмање 98 затвореника у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

image