Русија

Наришкин: Запитајте се кад је САД а кад Русија први пут употребила нуклеарну енергију

Директор Руске спољне обавештајне службе је подсетио да је Америка први пут искористила нуклеарну енергију против цивила у Јапану а русија за стварање нуклеарне електране
Наришкин: Запитајте се кад је САД а кад Русија први пут употребила нуклеарну енергијуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Фундаментална разлика између Русије и Сједињених Америчких Држава може се видети на примеру тога када су први пут употребиле атомску енергију, рекао је председник Руског историјског друштва и директор Руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин.

Прва употреба атомске енергије од стране Американаца је уништавање јапанских градова Хирошиме и Нагасакија и стотине хиљада убијених, рекао је Наришкин, говорећи у петак у Москви на округлом столу о историји науке.

"Прва практична употреба атомске енергије у нашој земљи је заправо прва нуклеарна електрана која је служила људима", рекао је он.

У овом поређењу, рекао је Наришкин, постоји суштинска разлика у моралу и дубокој суштини две државе у односу према другима, судбини човечанства и цивилизације.

image