Русија

Лавров: Русија не напада цивиле и стамбене објекте, за разлику од Украјине

Украјинска страна се не придржава Женевске конвенције и редовно крши хуманитарно право, поручио је шеф руске дипломатије после састанка са представницима Међународног комитета Црвеног крста
Лавров: Русија не напада цивиле и стамбене објекте, за разлику од Украјинеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се данас у Москви са представницима Међународног комитета Црвеног крста и изразио наду да ће данашњи разговор допринети побољшању положаја цивила и заробљеника у зони специјалне војне операције у Украјини. Лавров је још једном поновио да руска војска води рачуна да током напада не буду погођени цивили и стамбени објекти.

Један од главних услова за наставак добре сарадње са Црвеним крстом, како је казао, биће спремност ове организације да конструктивно приступа украјинском питању.

"У том контексту, важно је да Црвени крст обрати пажњу на чињеницу да се украјинска страна не придржава Женевске конвенције и да редовно крши хуманитарно право", прецизирао је Лавров.

Министар је нагласио да се преступи кијевског режима не смеју занемарити, те да украјинска војска ни не покушава да сакрије зверства којима су подвргнути руски заробљеници. Он је још једном напоменуо да се на друштвеним мрежама могу наћи видео-снимци на којима се јасно види под каквим терором живе руски заробљеници.

"Руска страна припремила је низ доказа, који ће бити представљени Међународном комитету Црвеног крста", навео је Лавров. 

Садашња тешка ситуација у свету директан је резултат акција Запада и кијевског режима и њихове одлуке да не испоштују Минске споразуме из 2014. и 2015. године. Донбас је годинама био мета свакодневних напада, што је довело смрти бројних цивила, рекао је руски министар.

Русија је, како је казао Лаврор, спремна на отворену сарадњу са организацијом и због тога ће њеним представницима обезбедити неометану посету украјинским заробљеницима.  

Председница Међународног комитета Црвеног крста Мирјана Спољарић поручила је да се нада да ће дијалог Русије и организације бити отворен и конструктиван, обећавши да ће њен приступ бити максимално неутралан, односно, објективан.

image