Русија

Крим: Нећемо остати без одговора ако нас Кијев нападне

Кримљани су направили свој историјски избор и заувек раскинули са украјинском државом која је настала после државног удара, рекао је шеф кримског парламента
Крим: Нећемо остати без одговора ако нас Кијев нападнеGetty © Sean Gallup / Staff

Ако кијевске власти покушају да нападну Крим, добиће узвратни ударац, изјавио је шеф кримског парламента Владимир Константинов за "РИА Новости".

Како је "Њујорк тамс" објавио ове недеље, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је, такорећи, прихватила да су Кијеву можда потребне додатне снаге за напад на Крим, а Владимир Зеленски је током онлајн говора на Светском економском форуму у Давосу рекао да ће, ако Запад обезбеди Украјини тешко наоружање, покушати да заузме острво.

"Ништа изненађујуће. На крају крајева, логика пирата и канибала подједнако је инхерентна и Кијеву и Вашингтону. Али онда немојте да се жалите када узвратимо истом мером", рекао је Константинов.

Он је напоменуо да су Кримљани направили свој историјски избор, заувек раскинувши са украјинском државом која је настала после државног удара.

Дан раније је и амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов упозорио да Оружане снаге Русије неће бити без одговора на нападе на територију земље, укључујући и Крим.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да нове испоруке западног наоружања Украјини не слуте на добро, по безбедност у Европи и света, и додао да би могле да значе пооштравање сукоба.

"САД и њихови НАТО савезници у позадини специјалне операције у Украјини подржавају Кијев тако што му шаљу оружје вредно десетине милијарди долара, иако је Москва више пута упозоравала да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске", потсетио је Песков.

На снази висок ниво терористичке претње на Криму

Висок ниво терористичке претње у појединим регионима Крима продужен је до 5. фебруара, изјавио је шеф републике Сергеј Аксјонов.

"Да би се обезбедила безбедност и заштита од терористичких напада Републике Крим и њених грађана, од 21. јануара у 20:00 часова до 5. фебруара 2023. године у 20:00 часова, на снаћи ће бити висок - жути - ниво терористичке претње", написао је Аксјонов на свом Телеграм каналу.

Аксјонов је додао да снаге безбедности предузимају све неопходне мере како би грађанима Крима обезбеде сигурност.

image