Русија

Песков о састанку у НАТО бази Рамштајн: Ништа неће променити напредак Русије

Запад је у великој заблуди јер верује да Кијев може да однесе победу у борби против Русије, рекао је портпарол Кремља
Песков о састанку у НАТО бази Рамштајн: Ништа неће променити напредак Русијеwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi

Ништа се неће променити у погледу напретка Русије ка остварењу својих циљева, указао је портпарол Кремља Дмитриј Песков говорећи о данашњем састанку у НАТО бази Рамштајн и могућој испоруци тенкова Кијеву.

"Последице испоруке западних тенкова Украјини биће са предзнаком минус. Не треба преувеличавати значај таквих снабдевања, они ће Украјини донети само још више проблема и ништа неће променити", рекао је Песков.

У ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој данас се одржава састанак контакт групе за војну подршку Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је раније да очекује да учесници донесу одлуку о набавци тешког наоружања за Оружане снаге Украјине. Руско министарство спољних послова је више пута напоменуло да ће западно оружје "постати легитимна мета" за руске оружане снаге.

Према речима портпарола Кремља, Запад је и те како свестан свих проблема који прате такве испоруке.

"Свим овим тенковима је потребно и одржавање и поправка, што ће Украјини донети нове проблеме, а по питању напредка руске војске и постизању наших циљева ништа се неће променити", додао је Песков.

Према његовим речима, Запад је у великој заблуди јер верује да Кијев може да однесе победу у борби против Русије.

Односи са САД никад гори 

Односи Русије и САД су на историјски најнижој тачки и нема наде да се побољшају, сматра Песков.

"Упркос надама које смо на почетку разговора у Женеви полагали, све је испало врло лоше по наше билатералне односе. Нажалост, билатерални односи између Русије и САД су сада вероватно на најнижој тачки у историји. Нема наде да ће се ситуација побољшати у скорије време", рекао је Песков.

Да би се сукоб решио, Запад треба да врати траку на крај 2021. године, када је Руска Федерација нудила да се разговара.

"Неопходно је да се чује Русија и проблеми на које она указује. Потребно је да се филм одмота на почетак прошле, или чак претпрошле године када је Русија предлагала преговоре и указивала на проблеме који су сада ескалирали. Тада нико није желео да нас чује", рекао је портпарол Кремља, одговарајући на питање шта би могао да буде излаз из конфликта.

Оно што је неопходно, према његовим речима, јесте да се Запад покаје због цинизма.

"Треба да буду свесни цинизма и чињенице да се сада суочавају са негативним последицама игре коју су започели, обмањујући Москву и народ Донбаса у покушајима да им приреде страшну судбину коју је Русија спречила и није дозволила", додао је он.

image