Свет

Командант НАТО: Турска или нордијске земље је опасна дилема коју нико не жели

Турска је годинама једна од најпостојанијих чланица НАТО, али се сада све чешће чују позиви да се избаци из Алијансе
Командант НАТО: Турска или нордијске земље је опасна дилема коју нико не желиwww.globallookpress.com © Base IMAGO/Markku Ulander

Турска мора да прекине "једнострану операцију опструкције" и дозволи Шведској и Финској да се придруже НАТО, сматра пензионисани амерички адмирал и врховни командант НАТО Џејмс Ставридис.

У ауторском тексту за "Блумберг", Ставридис наводи да је турска суздржаност "поклон" Русији и њеном председнику Владимиру Путину и позвао председника Реџепа Тајипа Ердогана да "једноставно каже 'да'".

Текст бившег команданта НАТО не може бити случајност и показује да упркос свим оптимистичним причама да је ситуација уобичајена, проблем турског "затезања" је озбиљнији него што га Запад представља, чему у прилог говоре све бројнији гласови који позивају да се Турска избаци из НАТО.

"Турци су годинама обезбеђивали трупе, авионе и бродове за сваку мисију НАТО-а. Под мојом командом, они су пружили борбену способност за интервенцију у Либији 2011. године, нешто што су други велики савезници одлучили да избегну. Сваки пут када сам нешто тражио, они су урадили", навео је Ставридис.

Према његовим речима, Турска заузима "овај контрапродуктиван став према нордијским земљама због њихове наводне подршке курдским терористима и одбијања да изручи десетине Курда које тражи Анкара".

"Могу то да разумем. Владе све три земље треба да буду у блиској консултацији како би се увериле да ништа што било која чланица Алијансе ради не ремети унутрашњу безбедност друге чланице. Шведска је већ учинила много, много уступака Турској током процеса проширења", навео је он.

Ставридис сматра да велики изазов за НАТО није тероризам већ руска специјална војна операција у Украјини која је, тврди он, подстакла две неутралне земље да аплицирају за чланство у Алијанси.

Обе земље су се, пише Ставридис, током векова борили против Русије али су, бар технички, остале по страни током Хладног рата. То што су сада одлучиле да одустану од неутралности показује колико озбиљно схватају руску "претњу глобалном поретку", навео је он.

Ставридис наводи да Шведска има модерну војску и производи ловце пете генерације - "грипене". Финци, којих има пет милиона, могу у року од неколико недеља да пошаљу на терен стотине хиљада добро обучених и потпуно опремљених копнених борбених снага. "Желимо их у нашем тиму", навео је он.

Ставридис је, ипак, упозорио да би избор између нордијских земаља и Турске у НАТО био грешка.

"Турска може да се похвали другом по величини војском у НАТО-у, има важне објекте, укључујући ваздушну базу Инџирлик, и домаћин је свеукупне НАТО команде за копнено ратовање у Измиру. НАТО-у је потребно да Турска настави да буде активна и позитивна чланица. Такође треба увести и Финску и Шведску. Нико не жели да бира између њих. На Ердогану је да осигура да се то не догоди."

image