Русија: Имамо податке да САД тајно спонзоришу Исламску државу

Американци желе да се освете за срамотни војно-политички пораз у Авганистану, каже Замир Кабулов
Русија: Имамо податке да САД тајно спонзоришу Исламску државу© AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Русија има информације да Сједињене Америчке Државе покушавају да успоставе контакт са противницима актуелних авганистанских власти и тајно спонзорише терористичку организацију Исламска држава (ДАЕШ), изјавио је специјални представник руског председника за Авганистан, директор другог азијског департмана при Министарству унутрашњих послова Русије Замир Кабулов.

"Американци то не раде за добробит, већ на штету, јер желе да се освете за свој срамотни војно-политички пораз у Авганистану и раде све како се у тој земљи мир не би успоставио", рекао је Кабулов за "ТВ Русија 24".

На питање постоје ли тренутно подаци да Америка успоставља контакте са снагама које организују војни отпор властима у Кабулу одговара:

"Још горе од тога је што поред контаката са оружаном опозицијом у Авганистану, Англосаксонци тајно спонзоришу терористе ДАЕШ-а, који су настројени против стабилности не само наших централноазијских партнера, других суседа Авганистана, већ и безбедности Русије."

У ноћи 31. августа 2021. године, одлуком председника Џозефа Бајдена, америчке трупе су окончале своје готово дводеценијско војно присуство у Авганистану. Војска је напустила аеродром у Кабулу, а након што су талибани преузели власт прекинута је испорука међународне помоћи тој земљи. Привремену владу талибана није признала ниједна држава.