Србија и Балкан

Истрага против Вархељија званично покренута: Оптужен да фаворизује Србију на путу ка ЕУ

Европарламентарци су рекли да су узнемирени извештајима да комесар Вархељи "намерно настоји да поткопа центар демократских реформи и владавине права у земљама које иду ка чланству у ЕУ"
Истрага против Вархељија званично покренута: Оптужен да фаворизује Србију на путу ка ЕУ© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Европски парламент је званично одобрио захтев за интерну истрагу против комесара ЕУ за проширење Оливера Вархељија због наводног фаворизовања Србије током преговора о проширењу ЕУ, рекао је холандски посланик који је покренуо захтев Тијс Ројтен, преносе медији .

"Ово је поштено. Са 357 за, 180 против и 95 уздржаних, Европски парламент је одобрио мој позив Комисији да испита комесара Вархељија о његовом понашању на Западном Балкану. Радујем се резултатима истраге", написао је Ројтен на Твитеру. 

Европарламентарци су рекли да су узнемирени извештајима да комесар Вархељи "намерно настоји да поткопа центар демократских реформи и владавине права у земљама које иду ка чланству у ЕУ", као и да је "помагао сепаратистичке акције Милорада Додика у Босни и Херцеговини".

Коментаришући иницијативу ЕП да се покрене истрага против европског комесара за проширење Оливера Вархељија председник Србије Александар Вучић казао је да му је жао због тога, нарочито јер је неко из Србије подржао ту иницијативу.

"О чему се ту ради. Скупили су се неки који су огољено антисрпски настројени и нашли сте јединог комесара који није, тачније једног од ретких који није такав. И нађете једног из Србије који подржава акцију оних антисрпских опредељених попут фон Крамон, против некога ко је помагао не само Србији већ Западном Балкану. И то показује да је некоме једино битно да дође на власт. Вархељи је један од људи који Србији ништа нажао није учинио, ако му је то грех онда је стварно згрешио и та истрага ће дати резултате", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија прекјуче усвојила предлоге правосудних закона, за које је добила похвале и од ЕУ и од Венецијанске комисије, али да нажалост, то нигде није била вест.

"Можда је Вархељи крив и за то јер нико не хвали те успехе, али свако хоће своју земљу да оцрни, уместо да анализира свој рад", рекао је Вучић.

image