Србија и Балкан

Лајчак: Очекивали смо више разумевања од Куртија; Курти: Ситуација на "Косову" није најбоља

Након три сата разговора са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, представници ЕУ и САД нису задовољни исходом, навео је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Лајчак: Очекивали смо више разумевања од Куртија; Курти: Ситуација на "Косову" није најбоља© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Састанак са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем није био лак, од њега смо очекивали више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак након састанка у Приштини. 

Он је након састанка који је трајао готово три сата истакао да је то био отворен и искрен састанак, преноси "Репортери".

"Очекивали смо више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа и могућности које он нуди", рекао је Лајчак.

Додао је да су и даље на пола пута као и да се неће зауставити док не дођу до циља.

"Сврха састанка са Куртијем био је наш предлог за нормализацију односа који смо изнели у септембру, а затим и у децембру. Провели смо више од два сата, састанак је био дуг, није лак, али је био искрен и отворен. Још је прерано давати било какву драматичну изјаву, јер као што знате ми смо усред наше мисије и такође ћемо путовати у Београд", рекао је Лајчак.

Поред Лајчака састанку су присуствовали специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

Курти: Ситуација није најбоља

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти на данашњем састанку са "великом петорком" у Приштини говорио је и о поплавама, рекавши да "ситуација на 'Косову' није најбоља, али да су припадници КБС на терену са опремом за санирање", преноси "Репортери".

Влада самопроглашеног Косова је у саопштењу за јавност објавила снимак почетка састанка премијера привремених приштинских институција Куртија са европско-америчким званчницима. 

image