Санадеру више од 18 година затвора због учествовања у три афере

Санадеров адвокат Чедо Продановић тврди да је ова одлука апсолутно неоснована и најављује жалбу
Санадеру више од 18 година затвора због учествовања у три афереwww.globallookpress.com © Miso Lisanin

Ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда неправоснажно је одлучило да ће бивши премијер и председник ХДЗ-а Иво Санадер на основу пресуда у три корупцијске афере - "Фими Медиа", "Планинска" и "Ина-МОЛ" - иза решетака морати да проведе укупно 18 година и осам месеци, а до сада је одлежао око седам и по година.

Према сазнањима Хине, одлука овог већа је донета крајем децембра прошле године, а ових дана је достваљена Санадеру и његовим адвокатима.

Санадеров адвокат Чедо Продановић одлуку ванрасправног већа, које је утврдило обједињену казну за три правоснажне пресуде, није желео да коментарише. Тврди да је ова одлука апсолутно неоснована и најављује жалбу.

Одбрана годинама истрајава у тврдњи да за све пресуде, с обзиром на то да се ради о сличним кривичним делима, Санадер укупно не може добити обједињено више од 15 година затвора.

Санадер је, иначе, до сада иза решетака, у притвору или по пресудама, провео око седам и по година. Превремени отпуст у хрватском затворском систему може да се тражи већ након половине издржане казне, а најчешће се одобрава након две трећине казне.

Бивши премијер је, након неколико притварања и пуштања на слободу, у затвору непрестано од априла 2019, када му је Врховни суд увећао казну за корупцију у случају "Планинска", на шест година затвора.

У том случају, некадашњи власник месне индустрије и ХДЗ-ов заступник Стјепан Фиолић признао је да је Санадеру донео десет милиона куна и милион евра провизије, након што је од државе купио пословну зграду испод цене.

Средином октобра 2021. највиши суд је делимично потврдио и пресуду из поновљеног поступка у случају "Фими Медиа", по којој ће ХДЗ због извлачења новца из државних институција и фирми морати да плати 3,5 милиона куна казне, док је Санадеру, уз поврат незаконите користи, казна с осам смањена на седам година затвора.

Врховни суд је крајем октобра 2021. потврдио првостепену пресуду којом је Санадер због примања мита од шефа мађарског МОЛ-а Золта Хернадија осуђен на шест година, док је недоступни Хернади кажњен с две године затвора.

У низу дугогодишњих поступака Санадер је у октобру прошле године у поновљеном суђењу неправоснажно ослобођен оптужби за ратно профитерство у афери "Хупо", за шта је у ранијим поступцима два пута био осуђен.

Још једну ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету ХЕП-а, највиши суд потврдио је средином новембра 2021. године.