Магазин

Мама и беба у црном, готичком стилу - да ли су алтернативне естетике добре за малу децу

ТикТок корисница је поставила неколико виралних клипова своје бебе која живи у готичком стилу. Многи су одушевљени, али поједини критикују мајку за њене изборе и одевање детета по узору на готску естетику.
Мама и беба у црном, готичком стилу - да ли су алтернативне естетике добре за малу децу© Pexels/Karolina Grabowska

Реби Харди често поставља снимке свог дома, који је декорисан у готичарском стилу. Инспирисана је многим бајкама из детињства, али посебно је волела ''Породицу Адамс''. У августу прошле године је на свој ТикТок профил објавила готичку собу у којој спава њена беба и коментари су били веома позитивни.

Готску естетику (настала по готичкој архитектури) одликују тамне боје (углавном црна), архаични изглед намештаја и ''језиви'' елементи попут лобања, паукова, духова... Стил је данас популаран, поготово након емитовања серијала ''Среда''.

Многима се допао алтернативни изглед просторије мале девојчице, поготово јер се родитељи најчешће опредељују за традиционално светле тонове и шарени колорит. Након три месеца, приказала је како заједно са ћерком проводи дан - јела је црне колачиће и на крају јој је Реби средила фризуру, стављајући јој црну машницу за крај. Коментари на овај видео су били мало оштрији.

''Схватам да желиш да будеш 'кул' мама и другачија од осталих, али за дете је здравије да буде окружено бојама...''

Одлучила је да направи сатиричан серијал назван ''Живот готичке бебе''. У сваком од ових клипова, она приказује свакодневницу своје готичке ћерке, показивајући њене тамне собе, креветац, одећу, посластице... Направила је око 20 оваквих снимака и заједно су постигли неколико милиона прегледа.  

Серијал је био одговор на критике корисника, који су сматрали да алтернативна естетика није прикладна за малу децу. Реби је изјавила да је хтела да садржај буде шаљив одговор на овакве коментаре и неосновано осуђивање туђег живота.

Додала је да, упркос неким негативним, већина реакција су биле веома позитивне и многи људи подржавају њен стил родитељства. Ипак, серијал је привукао пажњу британске емисије ''Лус Вимен (Loose Women)'', у коме су водитељке делиле своја мишљења о ''наметању'' одређене естетике малој деци.

Као одговор, Реби је на ТикТоку показала мноштво играоница и соба њене остале деце, пуне вибрантних боја. Рекла је да не види зашто људи повезују готику са нечим што је ''за одрасле'', када је у питању стил архитектуре, моде, музике... На крају је додала да, ако њена ћерка буде хтела другачији стил када буде старија, радо ће јој испунити ту жељу.

На стотине корисника се сложило, сматрајучћи да, све док је беба здрава, срећна и док очигледно ужива у животу, боја собе не би требало да буде нешто што негативно утиче на њен развој. Оспоравају негодовање ''Лус Вимен'' водитељки.

''Нико не воли ову емисију, пуна је конзервативних жена са веома архаичним ставовима...''

''Ова емисија је ужасна – кога брига како соба изгледа, докле год је беба здрава и срећна.''

''Твоја беба је прелепа, као и твоја кућа. Усвоји ме!''

Снимила је још један шаљиви клип, у коме готичка беба одлази на ''терапију боје''.

Реби је објавила да ће прикупљене профите од ТикТока донирати фондацији ''Софи Ланкастер'', која се бори за заштиту и толеранцију алтернативних стилова.

Фондација је креирана након смрти Софи Ланкастер, девојке која је убијена у Енглеској 2007. године, зато што јој је одећа и шминка била у готском стилу.

image