Вучевић и Шалај-Бобровнички: Војна сарадња Србије и Мађарске на изузетно добром нивоу

Србија захвална на ангажману мађарских оружаних снага на простору КиМ, поручио министар одбране
Вучевић и Шалај-Бобровнички: Војна сарадња Србије и Мађарске на изузетно добром нивоу© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Војна сарадња Србије и Мађарске је на изузетно добром нивоу, сагласили су се данас на састанку у Београду потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министар одбране Мађарске Кристоф Шалај-Бобровнички.

Вучевић је захвалио мађарским оружаним снагама "на врло коректном и професионалном односу у извршавању њихових задатака као припадника Кфора, али и на фер и људском односу према српској заједници на Косову и Метохији".

Он је састанак са делегацијом Мађарске оценио као отворен и пријатељски разговор који је, како је рекао, још један у низу потврда историјски најбољих односа Србије и Мађарске.

Заједнички је, каже, констатовано да је могуће унапредити сарадњу на пољу надлежности два министарства и навео да је било речи о војно-војној сарадњи, војно-економској, војно-технолошкој, војно-научној...

"Верујем да је пред нама ново поглавље у сарадњи на пољу одбране између Мађарске и Србије", рекао је Вучевић новинарима након састанка у Дому гарде на Топчидеру.

Истакао је да су билатерални односи Србије и Мађарске на историјском врху пре свега захваљујући, како је оценио, феноменалним односима председника Србије Алескандра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Пренео је да је на састанку било речи о рату у Украјини, политичким приликама у Европи и свету, али и о дешавањима у региону, те додао да су делегацији Мађарске још једном пренети ставове Србије по питању Косова и Метохије.

"Поделили смо са нашим северним суседима нашу забринутост везано за једностране акте администрације у Приштини и заједнички анализирали ситуацију у региону, Босни и Херцеговини и осталим суседним државама у циљу да сви имамо интерес, бар сам за Мађарску и Србију сигуран да имамо интерес да чувамо мир и стабилност на простору Западног Балкана", рекао је Вучевић.

У том контексту, навео је да је Србија захвална на ангажману мађарских војника и официра, односно оружаних снага на простору Косова и Метохије.

Навео је да је несумњиво јасна политика Србије да наш пут ка евроинтеграцијама иде преко Будимпеште и истакао да је Мађарска у доброј мери најискренији пријатељ и савезник наше земље у процесима евроинтеграција, те да то никада није крила.

"Смела је увек да на најбољи могући начин заступа и српске интересе у оквиру свих институција ЕУ и ми препознајемо искрену жељу Мађарске да Србија постане члан ЕУ", додао је Вучевић.

Министар Шалај-Бобровнички захвалио је на позиву и навео да му је ово прва званична посета Београду.

Истакао је да је за Мађарску регион Западног Балкана од стратешког значаја и да су кроз историју велику пажњу поклањали том региону.

"Сматрамо да је Србија кључни актер у том подручју. Са полтиичке тачке гледишта, ми јако подржавамо придруживање Србије Европској унији јер сматрамо да би то допринело бољој стабилности у региону и служило интересима Србије", рекао је Шалај-Бобровнички.

Навео је да је било речи и о рату у Украјини и додао да се обе земље залажу за то да се што је пре могуће закључе мировни преговори како би се рат завршио.

"Сагласили смо се да у оваквој атмосфери у времену које долази морамо да наставимо да сарађујемо јер ће за нас то време изазвати забринутост на различитим нивоима и у погледу безбедности и у економским питањима", рекао је Шалај-Бобровнички.

Истакао је да је војна сарадња Србије и Мађарске на изузетно добром нивоу и да ће бити настављена у различитим облицима и на свим нивоима.

Током састанка је, навео је, било речи и о сарадњи у области одбрамбене индустрије и истакао да је веома важно да Србија и Мађарска наставе да изграђују своје индустријске капацитете у циљу подизања безбедности.