Макрон: Више новца за реформу војске

Морамо да будемо у стању да делујемо заједно са Европљанима у оквиру НАТО или ван Алијансе, поручио је француски председник
Макрон: Више новца за реформу војскеGetty © Charles McQuillan / Stringer

Француски председник Емануел Макрон предложио је повећање државних издвајања за војску за више од четвртине, уз образложење да ће то помоћи трансформацији оружаних снага да одговоре на више потенцијалних претњи.

Планирани буџет за период од 2024. до 2030.године омогућио би програм "трансформације" за прилагођавање војске могућностима сукоба високог интензитета, што је постало још хитнија потреба од руског напада на Украјину, саопштио је Макрон.

Буџет за наведени период износиће 413 милијарди за разлику од 295 милијарди евра у периоду 2019-2025, што би у просеку подразумевало повећање годишњег војног буџета за 28,5 одсто, прецизирао је Макрон у новогодишњем обраћању војсци.

"Морамо да будемо у стању да делујемо заједно са Европљанима у оквиру НАТО или ван Алијансе и да, ако буде потребе, обезбедимо командне потенцијале који ће нам омогућити да заједно спроведемо свеобухватну операцију", рекао је Макрон у обраћању војницима у ваздушној бази Мон-де-Марсан.

Додао је да ће Француска више улагати у дронове и војне обавештајне податке и рекао да тражи од војске да се окрене стратегији сукоба високог интензитета.

Он је такође саопштио да ће Француска појачати своје способности како би могла да одговори на сајбер нападе и да ће обезбедити да располаже са више војних капацитета доступних у било ком тренутку.

Макрон је поручио да ће се посебно обратити пажња на војно присуство у француским прекоморским територијама, посебно у Индо-Пацифику, где су се, по његовим речима, појављивале нове претње.