Прослава кинеске Нове године у Београду почиње данас, 21. јануара, уз игру лава и ватромет

Прослава кинеске Нове године започеће данас у 17. часова на великом калемегданском шеталишту, а кинески фестивал светла ће засијати и обрадовати децу и одрасле у Београди и Новом Саду.
Прослава кинеске Нове године у Београду  почиње данас, 21. јануара, уз игру лава и ватрометGetty © Lintao Zhang

Учесници прославе на Калемегдану приказаће традиционални плес лава, који ће проћи Кнез Михаиловом улицом до Трга Републике. На Тргу републике, посетиоце очекује Фестивал укуса, који ће имати хуманитарни карактер. Прославу кинеске Нове године у Републици Србији  21. do 26. јануара 2023. године, организовали су Влада Републике Србије, амбасада Кине у Београду и Институт "Појас и пут", у сарадњи са градом Београдом и градовима Нови сад, Ниш, Бор и Смедерево.

Наставак прославе у Беораду очекује се у недељу, а и други градови ће прославити Бор - 23. јануара, Нови Сад - 24. јануара, Смедерево - 25. јануара и Ниш - 26. јануара. Све прославе почињу у 17 часова и трају до 21 час. Садржаји и програми представиће пријатељство народа Кине и Србије. 

"Пролећни фестивал" или кинеска Нова година, означава крај зиме и почетак пролећа. Не пада у исти дан сваке године, већ се обележава између 21. јануара и 19. фебруара. Ове године почиње 21. јануара и у знаку је Зеца

Прослава Нове године у Кини траје две недеље, а завршава се празником лампиона. На дан дочека, окупља се цела породица, уз богату празничну трпезу а деци се дају црвене коверте са новцем. Поред ових коверти, које обично старији људи дају млађима, и мали поклони (обично храна или слаткиши) се размењују између рођака и пријатеља током кинеске Нове године. Када се иде у посету блиским особама, најчешће се носи воће као што су поморанџе, али и колачи, кексићи, слаткиши и чоколаде. Сви Кинези широм света обележавају овај празник.

У Кини, иако су први измисли ватромет, он је сада забрањен, али су зато у међувремену решили да за замене нечим бољим, погледајте у наставку: