Свет

Пољска се спрема за рат? Обнављају склоништа, спремна апликација за проналазак најближег

Пољске власти организовале војну обуку за око 10.000 припадника пољске казнено-поправне службе, пренели су данас неки Телеграм канали
Пољска се спрема за рат? Обнављају склоништа, спремна апликација за проналазак најближегwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Пољске власти полако се спремају за евентуални војни сукоб, извештавају локални медији. Шеф Државне ватрогасне гарде  Пољске генерал Анџеј Бартковјак рекао је за радиостаницу "РМФ ФМ" да су пољске службе направиле апликацију за мобилне уређаје којом ће грађани моћи да сазнају где се налази најближе склониште, пренеле су данас "РИА Новости".

Она је, како је рекао, већ завршена, у току су последња тестирања, а највероватније ће бити представљена током наредних недеља. Апликација ће бити интегрисана у већ постојећу под називом "112", која служи за алармирање дежурних хитних служби - попут милиције, хитне помоћи, ватрогасаца и друго – у ванредним ситуацијама. 

Осим тога, Бартковјак је додао да власти паралелно раде на опремању и поправци склоништа, што није рађено последњих 30 година.

Оваквих објеката у Пољској, према његовим речима, има око 62.000. 

Ипак, пољски министар унутрашњих послова изјавио је 19. новембра да ће Пољска у будућности изградити додатан број склоништа.

Осим тога, званичне власти у Варшави планирају да одобре грађанима да самостално граде склоништа у свом дворишту, уколико њихова површина неће бити већа од 35 квадратна метра. Онима који се буду одлучили на овај корак неће бити потребна грађевинска дозвола, пренео је у новембру портал "Факт.пл".

Према речима пољског министра унутрашњих послова, ове дозволе биће укључене у "Закон о одбрани становништва", који је још увек у припреми. 

Заменик премијера Пољске Јарослав Качињски средином прошле године објаснио је да је идеја о креирању новог закона дошла због сукоба у Украјини и дешавања на пољско-белоруској граници.

Услед дефицита адекватних склоништа, у којима би тренутно могло да се склони тек три одсто грађана, односно, око 1,3 милиона људи, пољске власти дошле су на идеју да дозволе изградњу приватних склоништа, пише портал "Рг.ру".

Међутим ово је само један од начина путем којег се Варшава спрема за потенцијалан војни сукоб. 

Портал "Украина.ру" објавио је данас информацију на Телеграму да ће око десет хиљада припадника пољске казнено-поправне службе бити обучено за учешће у оружаним сукобима. 

"У складу са принципом 'Ослоните се на себе', пољска војска, друштво, као и појединачне службе морају гарантовати одговарајући ниво безбедности. Тек када се и ми сами припремимо за то, ми ћемо као држава моћи да гарантујемо безбедност Пољака", рекао је пољски државни тужилац Збигњев Зебро. 

Осим тога, власти су до сада успеле да спусте старосну границу за оне који желе да прођу војну обуку, тако да је она сада премештена у оквире од 15 до 65 година. Покренута је и велика кампања о војној пропаганди у земљи. У њој је учествовао и премијер Матеуш Моравецки, који је на друштвеним мрежама објавио своје слике из стрељане. 

Министарство одбране и Војска Пољске иницирале су и програм под називом "Тренирај са војском", који је по други пут до сада почео 14. јануара. 

Подсетимо, министар одбране Мариуш Блашчак почетком јануара ове године такође је истакао да Пољска планира да створи једну од најјачих војски у Европи, те да у том циљу ради на формирању још једне додатне дивизије на истоку земље. 

"Главна претња Пољске су Русија и њене империјалистичке тенденције", рекао је том приликом министар.

image