Због чега све могу да вас не приме на посао - реченице које треба избегавати приликом интервјуа

"Никада нисам волела претходног послодавца", "Немам слабе особине", и "Портфолио ми је у изради" - које су то реченице које могу комплетно покварити слику о нама као идеалним кандидатима, и на даљи процес запошљавања ставити тачку?
Због чега све могу да вас не приме на посао - реченице које треба избегавати приликом интервјуа© freepik/yanalya

Процес запошљавања стресан је обема странама - потенцијални запослени даје све од себе да остави најбољи утисак на послодавца и истакне се у односу на остале кандидате, док са друге стране послодавац треба да објективно процени који кандидат му највише одговара по многобројним критеријумима, и донесе суд који ће касније утицати на резултате компаније.

У овом процесу, једна од последњих етапа јесте разговор са ХР-ом или будућим менаџером, током које се уговарају најважнији елементи будуће сарадње. Како да не "упрскате" на самом крају и овако стресног поступка и не "баците све у воду" само једном погрешном реченицом?

"Немам радну биографију, као ни портфолио"

За аплицирање на већину позиција, било да су оне административне, инжењерске или производне, радна биографија један је од главних предуслова да се уђе у други круг, и са регрутером обави уводни интервју и упознавање са послом и компанијом. Фриленсери су, за разлику од класичних запослених, чак и у изазовнијој ситуацији, будући да је за сарадњу са компанијом често поред Си-Ви-ја предуслов и достављање портфолиа са претходним пројектима на којима је био ангажован. Банални изговори попут "Немам спремљен Си-Ви јер ми га до сада нико није тражио" или "Не могу вам послати портфолио јер је у припреми" одговори су који ће на даљи процес регрутације и селекције ставити тачку.

"Ја сам новајлија у томе"

У огласима за посао често је јасно наглашено који ниво сениоритета, односно претходног радног искуства или компетенција се за дату позицију захтева. Уколико се пријављујете за неку од почетничких или стажерских позиција, претпоставља се да сте новајлија, и да претходно радно искуство или није довољно за позицију вишег нивоа, или га једноставно у датој области немате уопште. У сваком случају - из ваше радне биографије то ће се наслутити, те нема потребе да то додатно наглашавате. Уместо тога, фокусирајте се да о компанији сазнате што више релевантних информација, и да послодавцу предочите све ваше квалитете и јаке стране када су у питању слабе стране - послодавац ће већ закључити сам у ходу интервјуа.

"Све пише у радној биографији"

Са једне стране, да, може нам бити криво када послодавац не посвети време послатој радној биографији и постави питање које се односи на неку од наведених у њој информација. Са друге стране, треба да разумемо да се нека питања постављају како би се боље разумеле наведене информације, па чак и како би послодавац послушао на који начин ћемо себе „продати“ односно представити. А поред наведеног, у неким случајевима интервју уживо води лице које није ни било у додиру са радном биографијом коју сте послали, па има додатна питања којима ће започети конверзацију. Зато уколико вам се деси да на интервјуу послодавац постави питање које се односи на претходна радна искуства, знања или било који други елемент радне биографије - искористите прилику да представите себе најбоље што умете. То ће вам додати који бод више у односу на друге конкуренте.

"Никада нисам волела прошлог послодавца"

Као што се приликом упознавања са људима никада не прича лоше о неким претходним искуствима, тако се и у пословном свету сматра непримереним негативно казивање о претходним послодавцима. Наравно, сваког послодавца занима због чега је потенцијални кандидат напустио претходну позицију, шта је то што му се није допадало и какви су односи неговани у претходном колективу, али у одговарању на оваква питања (која ће се скоро увек поставити) треба бити крајње опрезан.

"Немам слабе стране"

Реченица коју засигурно ни један послодавац не жели чути током интервјуа јесте да потенцијални кандидат нема мане. Наравно да нема потребе да увек наводите слабе стране које се односе на посао, али можете на пример неку вашу слабу страну представити на начин да она ипак има позитиван тон. На пример, аплицирате на позицију копирајтера. Представите слабу тачку кроз будући развој: "Желим се развијати као преводилац. У овом тренутку брзина превода можда није на завидном нивоу и радим на томе да дајем боље разултате. Али, у овом тренутку то би била моја слаба страна". Иако је позиција на коју се пријављујете копирајтер, а не преводилац, овакво представљање слабе стране значи да она неће утицати на вашу ефикасност на послу, а уз то показује да сте особа која се непрекидно развија.