Како убедити себе (и друге) да сте сигурно унапредили свој живот у новој години

Прошао је јануар и ништа са листе циљева није одрађено? Нема везе, позитивне и бајковите приче о самоостварењу и личном развоју нису увек ефикасне. Време је за другачију мотивацију – како бити најуспешнија верзија себе, то јест бољи од осталих.
Како убедити себе (и друге) да сте сигурно унапредили свој живот у новој години© Pexels/Анна Хазова

Што се тиче животних промена намењених за нову годину, фебруар је нови јануар.

Током првих месец дана нове године, углавном се сви опорављају од празничног мамурлука, хране и родбинских окупљања. Мали број људи заиста крене да испуњава своје циљеве (фитнес, остављање пића, пушења...). Поред тога, има и оних који заврћу очима на срећне поруке о новогодишњем самопоуздању, скромности и огромној љубави према себи и другима. Овакви ставови су пожељни у вибрантном и шареном празничном периоду, али магија ''новог почетка'' често нестане када се јелка раскити.

Због тога постоји следећа листа безобразних и циничних резолуција, које свако може применити када му је доста превише оптимистичне мотивације.

1. Одустајање од алкохола и цигарета, то јест бити најузвишенија особа у просторији

Одбијање пића на журкама и окупљањима доноси одређену надменост, коју је апсолутно потребно искористити. Бити трезан има не само здравствене, већ и статусне бенефите. Прво, не постоји ризик од потенцијалног неприкладног разговора, плеса или другачијег блама пред другима. Друго, забавно је одбијати цигарете или пића и збуњивати све остале (који нису навикли на ову нову, узвишену верзију постојања након празника). Наравно, ово правило не мора да се поштује и у приватности, тада нема друштвеног надметања.

2. Морам боље изгледати од бившег/бивше

Постоји ли боља фитнес мотивација од сујете? Вероватно. Ипак, то није увек ефикасно дугорочно решење. Након неколико посета теретани, вежбање многима постаје тешко или досадно, поготово када се не види напредак. Због тога је добро замишљати различите ситуације које се могу јавити, након постигнутог савршеног тела. На пример, бити најзгоднија особа у кафићу, клубу, самопослузи. Осим тога, сретање бившег партнера на јавном месту, након што су се све дијете и дизање тегова исплатили? Непроцењиво. Ако је досадно мислити о здрављу и личном развоју када је у питању фитнес, површински циљеви (добар изглед) могу бити довољна мотивација.

3. Нови хоби за хвалисање

Пут ка самоостварењу често укључује вежбање нових вештина. Одлазак на креативне радионице, курсеве језика, учење плеса, инструмента и сл. је савршен начин за креирање боље верзије себе. Након остављања штетних супстанци и набацивања мишића, све што је потребно је неколико талената који се могу усавршити. Наравно, ово сигурно помаже у остављању доброг утиска. Такође, редовно говорити о својим новим хобијима не мора деловати као хвалисање, већ само један детаљ новог и побољшаног живота (иако је већином заиста само хвалисање). Осим неких нових талената, који су можда били скривени, завист и дивљење других људи постаје гориво за мотивацију.