Руски представник при УН: Број жртава у Донбасу порастао четири пута

Русија жали за свим жртвама, па и украјинским, које су недужно погинуле од 2014. до сада због злочиначког кијевског режима, поручио је Василиј Небензја
Руски представник при УН: Број жртава у Донбасу порастао четири путаwww.globallookpress.com © Lev Radin

Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја упозорио је данас да је број жртава на Донбасу повећан за четири пута од како су западне земље одлучиле да Украјини испоруче оружје далеког домета, док је примећен и три пута већи број уништене цивилне инфраструктуре. 

"Чим је Украјина прошлог лета почела да добија оружје дугог домета од земаља НАТО-а, кијевски режим стекао је нову могућност да циљано уништава градове Донбаса", рекао је дипломата на неформалном сусрету земаља Савета безбедности УН. 

До 17. фебруара 2022. године, како је казао, број цивилних жртава у ЛНР и ДНР износио је 4.591, од који су 154 била деца. Међутим, од краја новембра забележено је више од 2.000 масовних напада по територији Донбаса, а оштећено је преко 13.000 стамбених објеката, 147 медицинских и 560 образовних установа, додао је Небензја. 

Руски представник при Уједињеним нацијама скренуо је пажњу да има основа да се Запад и НАТО сматрају саучесницима напада током којих је погинуло недужно становништво.  

Он је нагласио да Руска Федерација жали за свим жртвама сукоба, укључујући и погинуле Украјинце.

"Њихова трагедија је то што је злочиначки режим, који је на власт дошао 2014. године, услужно пожурио да реализује геополитичке задатке својих западних спонзора у циљу геополитичког слабљења Русије", истакао је Небензја.