Србија и Балкан

Европски предлог на столу: Епилог разговора Куртија и међународне петорке

На састанку је било речи и о Заједници српских општина, што је Курти описао као разговор о правима мањина
Европски предлог на столу: Епилог разговора Куртија и међународне петорке© Albin Kurti/Twitter

Главна тема данашњег састанка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са петорицом представника Европске уније, САД, Немачке, Француске и Италије, била је европски предлог за дијалог Београда и Приштине.

Како се наводи у саопштењу приштинске владе, на састанку је било речи и о правима мањина, преноси "Коха диторе".

Такође, помиње се и Куртијев захтев да државе чланице ЕУ које нису признале тзв. Косово то учине, као и да дозволе чланство у међународним организацијама.

Више од два сата разговарало се о европском предлогу, који Курти оцењује као добру основу за даљу дискусију како би се кренуло напред ка пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, уз међусобно признање у средишту, пише у саопштењу.

На састанку је било речи и о Заједници српских општина, што је Курти описао као разговор о правима мањина.

Формирање ЗСО је један од услова за који се највише залажу међународни представници, навео је приштински медиј.

Курти је разговарао са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а поред њега састанку су присуствовали специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветник за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенс Плетнер, саветник за спољну политику председника Француске Емануел Бон и саветник за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческо Тало.

"Разговарали смо о достигнућима и успесима `Косова` у протеклој години у области владавине права, о предузетим реформама, демократском и економском напретку, као и о пријави `Косова` за пријем у Савет Европе у мају прошле године и у Европској унији у децембру, што су историјски кораци за "Косово", пише у саопштењу.

Лајчак: Очекивали смо више разумевања од Куртија

Мирослав Лајчак изјавио је данас да састанак са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем није био лак, као и да је од њега очекивао више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом.

Након састанка је истакао да је то био отворен, искрен и тежак састанак, преносе Репортери.

"Очекивали смо више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа и могућности које он нуди", рекао је Лајчак.

Додао је да су и даље на пола пута, као и да се неће зауставити док не дођу до циља.

"Сврха састанка са Куртијем био је наш предлог за нормализацију односа који смо изнели у септембру, а затим и у децембру. Провели смо више од два сата, састанак је био дуг, није лак, али је био искрен и отворен. Још је прерано давати било какву драматичну изјаву, јер, као што знате, ми смо усред наше мисије и такође ћемо путовати у Београд", рекао је Лајчак.

Лајчак је на Твитеру најавио да планира да ускоро настави са разговорима.

"Заједно са главним спољнополитичким саветницима Француске, Немачке и Италије и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром отпутовао сам данас на Косово и Србију да разговарамо о корацима ка нормализацији њихових односа на основу нашег предлога. То такође значи пуну примену свих споразума. Планирам да ускоро наставим наше разговоре", поручио је Лајчак на Твитеру.

image