Девет европских држава обећало више оружја Украјини

Ове земље истакле су да ће позвати и друге савезнике да допринесу пакету помоћи
Девет европских држава обећало више оружја Украјиниwww.globallookpress.com © Amru Salahuddien

Група од девет европских држава обећала је да ће испоручити више оружја Украјини, а поред осталог послаће јој борбене тенкове, тешку артиљерију, противваздушну одбрану, муницију и борбена возила пешадије.

Земље које су издале саопштење из Естоније и назвале га Талинским обећањем, истакле су да ће позвати друге савезнике да допринесу пакету, пренео је Ројтерс.

Тих девет држава су Естонија, Британија, Пољска, Летонија, Литванија, Данска, Чешка, Холандија и Словачка и свака од њих даће неки допринос Украјини.

Тако ће Данска, која је донирала или финансирала војну помоћ Кијеву у вредности од близу 600 милиона евра, наставити да обучава украјинске снаге.

Чешка је саопштила да ради са својом одбрамбеном индустријом на повећању производних капацитета како би пружила већу подршку Кијеву, посебно у производњи муниције великог калибра, хаубица и оклопних транспортера, а кључна компонента биће одржавање већ испоручене опреме.

Естонски пакет помоћи састоји се од десетина хаубица 155 мм ФХ-70 и 122 мм Д-30, хиљаде метака артиљеријске муниције, возила за подршку артиљеријским јединицама, стотине противтенковских бацача граната са муницијом, а наставиће да пружа основну и специјалистичку обуку стотинама припадника оружаних снага Украјине.

Летонија припрема нове донације са додатним десетинама преносивих противваздушних система Стингер и додатним елементима противваздушне одбране, два М- 17 хеликоптера, десетине митраљеза са муницијом, неколико десетина беспилотних летелица и резервни делови за хаубице М109.

Ова држава планира да ове године обучи око 2.000 украјинских војника од основне пешадијске обуке до специјализованих курсева.

Нови литвански пакет састоји се од десетина противавионских топова Л-70 са десетинама хиљада муниције и два хеликоптера Ми-8, укупне заменске вредности 85 милиона, а та земља уложиће ће у 2023. још 40 милиона евра за подршку украјинској војсци у виду анти-дронова, оптике, термо-визуелних уређаја и дронова.

Пољску помоћ Украјини чине противавионски топови С-60 са 70.000 комада муниције, а Варшава је већ донирала 42 борбена возила пешадије и наставља да испоручује хаубице Краб и друго.

Словачка ће наставити интензивне разговоре са савезницима како би се откључали даље донације опреме, сада фокусиране на тенкове, борбена возила пешадије и системе противваздушне одбране.

Британски убрзани пакет састоји се од ескадриле тенкова Челенџер 2 са оклопним возилима за опоравак и поправку, затим од самоходних топова калибра 155 мм и још стотина оклопних и заштићених возила, десетина ваздушних система без посаде за подршку украјинској артиљерији и још много тога.