Свет

Пентагон Латинској Америци: Донирајте Украјини руско оружје, даћемо вам ново

Укупно девет латиноамеричких земаља у свом арсеналу има руско оружје, а Пентагон ради на томе да га замени америчком опремом, изјавила је шефица Јужне команде Пентагона Лора Ричардсон
Пентагон Латинској Америци: Донирајте Украјини руско оружје, даћемо вам ново© Carolina Cabral / Stringer

САД преговорају са неколико латиноамеричких земаља са циљем да Украјини испоруче своју војну опрему руске производње у замену за америчко оружје, открила је шефица Јужне команде Пентагона генерал Лора Ричардсон.

Обраћајући се Атлантском савету, истраживачком центру који финансира америчка индустрија оружја и подржава НАТО, Ричардсон је рекла да укупно девет латиноамеричких земаља у свом арсеналу има руско оружје и да Пентагон "ради на томе да га замени америчком опремом уколико те државе одлуче да га донирају Кијеву".

С тим у вези je портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да ће Русија "веома пажљиво" пратити покушаје САД да убеде земље Латинске Америке да пошаљу своје руско оружје Украјини, преноси ТАСС. 

"Овде је веома важно имати на уму и правна ограничења у вези са снабдевањем трећих држава", изјавио је Песков, подсећајући да "свака испорука подлеже одређеним обавезама које преузимају оне земље које добијају војну опрему од Русије".

image